söndag 27 november 2011

Somaliska narkomaner i Sverige: Katmissbrukare har svårt att få hjälp


Uppdaterat: fredag 25 november 2011 kl 12:02 (publicerades fredag 25 november kl 05:16)

I Malmö finns ingen särskild behandlingshjälp för den som missbrukar drogen kat. Trots att missbruket är utbrett, framförallt bland somalier, och trots att många av dem drabbas av psykisk ohälsa är det få som söker hjälp.

– En dags tuggande kräver mycket tid, ibland så tuggar man från klockan fem på eftermiddagen till sex på morgonen efter. Sen måste man sova nästan hela dagen efter. Det blir en ond cirkel. Du tuggar halva dagen och sover halva dagen, säger Yassin Ekdahl, psykolog på Röda korsets behandlingscentrum i Malmö.

I Sverige används drogen kat främst av personer med ursprung i Somalia. Kat är narkotikaklassat sedan 1989, men många somalier ser inte drogen som just en drog eller ens ett problem.

– Svenskarna har sin egen drog och de använder massa olika drog till exempel dricker de alkohol och har problem av detta, säger Abdulkadir Abdullahi, från Rosengård i Malmö.

Hittills i år har tullen i Malmö beslagtagit 16 ton kat. Tullen räknar med att det är ungefär en fjärdedel av det som kommer in i landet. Beräkningar visar att det används mellan 50 och 100 kilo kat i Malmö varje dag.

En missbrukare använder ungefär ett halvt kilo om dagen. Det kan kosta uppåt 500 kronor.

– Jag inbilla mig inte att vi ta allting utan det kommer in en hel genom in i landet och det drabbar ju i familjer och andra där missbruket kommer in, så ser vi allvarligt på det, precis som andra former av narkotika, säger Per Corsing, biträdande kompetenscenterchef för tullen i Malmö.

Många som missbrukar kat söker inte hjälp. Men för dem som gör det finns ingen särskild kompetens inom vården för just katmissbruk.

– Det är nåt man borde titta mer på, menar Yasin Ekdal på Röd korset i Malmö.