söndag 27 november 2011

Mobbning och pennalism i Sverige: Internatskolor granskas av Skolinspektionen

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4820768

Publicerat: torsdag 24 november 2011 kl 17:45

Det stormar kring landets internatskolor. På Lundsberg har Skolinspektionens granskning lett till att skolan har polisanmälts och nu har också de andra två riksinternatskolorna, i Gränna och Sigtuna, inspekterats.

– Vi har i omedelbar anslutning till att de här uppgifterna kring Lundsberg kom fram och att vi fick en anmälan mot Gränna, beslutat att göra riktad tillsyn både mot Gränna och Sigtuna, säger Björn Persson, avdelningschef för Lundkontoret, som ansvarade för de inspektionerna.

Skolinspektionen besökte Lundsbergs internatskola i oktober, efter en anmälan om fysiskt våld och pennalism. Inspektionen ledde till att skolan polisanmäldes och det har nu inletts förundersökningar om misshandel, olaga hot och olaga tvång mot minderårig.

Efter att anmälningarna har blivit kända är det fler tidigare elever som hört av sig till skolinspektionen och många vill av rädsla vara anonyma. Lundsbergs Staffan Hörnberg rektor berättar att de fick kännedom om anmälan direkt av eleven redan i somras.

– Då gjorde vi en internutredning och vi konstaterade att det inträffat saker under det studieår han var här. Vi vidtog åtgärder, vi ändrade bemanning på elevhemmet och vi ändrade om strukturen. Vi startade upp det här verksamhetsåret på ett helt annat sätt, för även om det bara är indicier, så måste vi ta det på största allvar, säger Staffan Hörnberg.

Det har också kommit in anmälningar om fysiskt våld mot elever vid internatskolan i Gränna. I början av november besökte Skolinspektionen skolan och samtidigt, på eget initiativ, besökte de också den tredje riksinternatskolan i Sigtuna. Resultaten av de inspektionerna kommer först om några veckor, men de ledde inte till några polisanmälningar. Riskinternatskolorna har tidigare varit i blåsväder för liknande saker.

– Vi har granskat dem med jämna mellanrum och det har längre tillbaka kommit fram en del sådant här, så granskningar har förekommit, säger Björn Persson.

Har ni varit dåliga på att följa upp?

– Det är svårt att säga i det här läget, vi får avvakta tills rapporterna kommer fram.