söndag 27 november 2011

Rysk maffia i Europa: Antonov misstänks för bedrägeri och penningtvätt

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4818264

Publicerat: onsdag 23 november 2011 kl 16:32

Åklagare i Litauen har utfärdat en europeisk arresteringsorder för den ryske bankmannen Vladimir Antonov. Det rapporterar AP. Vladimir Antonov var tilltänkt som biltillverkaren Saabs köpare i ett tidigare skede.

Han godkändes som köpare av statliga riksgälden där Bo Lundgren är Riksgäldsdirektör som i dag kommenterar misstankarna mot Antonov.

– Det är beklagligt att det är på det viset, självklart. Därför att en person som har varit med och finansierat att Saab lever för närvarande också visar sig vara en person som är efterlyst för brott. Det känns väldigt bekymmersamt.

Vladimir Antonov var mannen som skulle rädda Saab näst efter Victor Muller. Tanken var att Antonov skulle gå in i Saab med en stor summa pengar men efter många turer och spekulationer trädde till slut Europeiska investeringsbanken, EIB, fram och berättade att man aldrig kommer låta Antonov äga Saab.

EIB:s motiv har förblivit hemliga men kanske bottnar det sig i vad som nu sker där Antonovs bankimperium börjar spricka i fogarna.

I förra veckan tog litauiska myndigheter kontroll över Antonovkontrollerade banken Snoras och i dag utfärdades en europeisk arresteringsorder på Vladimir Antonov och hans affärspartner. Misstänkarna rör bedrägeri och penningtvätt.

Rykten som snurrat kring Antonov länge, även då Riksgälden godkände honom i april.

– Vi har gjort väldigt mycket utredningar om Antonov och det ledde fram till, med det underlag som vi då hade, att vi inte fann skäl att neka honom. Om det som nu har kommit fram hade varit känt då så hade det naturligtvis påverkat processen. Men vi har ju inte någon anledning att ändra en process bara för att det finns ny information nu.