fredag 18 november 2011

Slaveri i Sverige: De jobbade en månad utan lön

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4802415

Publicerat: tisdag 15 november 2011 kl 12:01

Ekot har tidigare rapporterat om letter som uppger att de lurats till att jobba gratis genom bemanningsföretag i Sverige. Trots att arbetarna ville polisanmäla arbetsgivaren ingrep inte polisen. Nu vittnar fler gästarbetare från de baltiska staterna om samma sak.

Ekot har träffat Igor och Vjatseslav Gaitsuk från Estland. De säger att inte fått ut sin lön, trots att de förra sommaren jobbade 14 timmar om dagen, 25 dagar i sträck med att måla husfasader i Knivsta.

En vän till dem berättar att han fick tjata på flera poliser innan Igor och Vjateslav fick göra en anmälan mot sin arbetsgivare.

– Polisen ville inte ta emot en anmälan. De sa att de inte har något med oss att göra. Jag sa att det är lag att ta emot en anmälan. När jag insisterade hänvisade han till sin chef.

Igor och Vjatseslav Gaitsuk från Estland visar upp bilder och arbetskläder med färg från de hus i Knivsta som de målat. Arbetstiderna ska ha varit sex på morgonen till åtta på kvällen, utan någon helg. För arbetet skulle de tillsammans med två andra landsmän få 55 000 kronor. Men de har fortfarande bara fått 12 000 kronor i ersättning för resa och boende.

För snart ett och ett halvt år sedan lämnade de samma uppgifter samt namn och kontaktuppgifter till den svenska polisen. Trots det har de ännu inte hört någonting från dem.
Ekot har tidigare berättat om lettiska medborgare som hamnat i ett mycket liknande rättsligt vakuum på den svenska arbetsmarknaden och i det svenska rättssystemet.

– Jag kan också konstatera att polisen inte är lämpad till att ha hand om de här frågorna och ska heller inte vara de som har hand om de här frågorna, sa LO-juristen Claes-Mikael Jonsson när han medverkade i Studio Ett.

Men Johan Linander, rättspolitisk talesperson för Centerpartiet, är av en annan uppfattning.
– Det är inte den typen av fråga. Detta är inte någon facklig fråga, facket får gärna engagera sig men det är en rättslig fråga att avgöra och ge de här människorna rätt, säger Johan Linander.

När det gäller svårigheterna att få göra polisanmälningar tror Johan Linander att det beror på ovana hos polisen. Förutom att han kan tänka sig att skärpa lagstiftningen straffrättsligt, så efterlyser han också utbildning inom polisen.

– Det finns ju en risk för att det här upprepas och att det till och med blir vanligare framöver. Då är det ännu viktigare att vi från svenskt rättsväsende faktiskt vet hur vi ska hantera den här typen av situationer. Att bara överlåta det och säga ”det här får du ta i ditt hemland” eller ”det här är en facklig fråga”, håller inte. Det måste finnas den rättsliga vägen att ta och få sin rätt, säger Johan Linander.