http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4818049
Publicerat: onsdag 23 november 2011 kl 15:30
Enligt Uppdrag Granskning, som sänds i kväll i SVT, används tonåringar som informatörer när Säkerhetspolisen vill ha information om kriminella organisationer. När säkerhetspolisen inte har användning för de unga informatörerna får de klara sig på egen hand.
– Jag kan inte tycka att det är korrekt. Polisen får alltid de resurser man vill ha och då förstår jag inte att man ska behöva använda de här ynglingarna som kanonmat, säger statsåklagare, Nils-Eric Schultz.
Uppdrag Granskning har träffat Magnus som bara var tonåring när han värvades till en tio år lång karriär som hemlig infiltratör åt svensk polis.
Officiellt har hans anställning inte existerat och tio år av hans liv har han lagt i säkerhetspolisens tjänst.
Första gången han fick betalt var det 10 000 kontant i handen, utan några kvitton.
Efter att Magnus visat sig vara en duktig informant fick han värva nya informatörer. En del av personerna han närmade sig var inte ens 15 år gamla, Magnus röst från kvällens Uppdrag Granskning är en skådespelare som ordagrant läser Magnus ord.
– Unga människor kanske inte säger emot lika mycket, de ställer inte lika många motkrav, de kräver inte lika mycket betalt. De är mer lätthanterliga.
Fanns det någon under gräns?
– Man har aldrig sagt någon undre gräns, det finns mig veterligen ingen sådan. Från, ja, 14 år och uppåt skulle jag väl säga.
De informatörer som har lämnat sin tjänst lever under hotet att bli avslöjade under resten av sitt liv.
– Just de här informatörerna finns det inget skydd för. Ingen som tar hand om dem, de lever utanför samhället. På något vis finns de inte, säger Nils-Eric Schultz.