lördag 10 mars 2012

Svenska Migrationsverket: Åtta män åtalas för brutal gruppvåldtäkt

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5007011

Uppdaterat: fredag 9 mars 2012 kl 12:31 (publicerades fredag 9 mars kl 09:21)

Enligt åtalet var övergreppet på kvinnan brutalt. Förövarna tvingade sig på henne med våld, slet av kläderna och höll fast hennes huvud och höll för munnen på henne.


I början av december anmälde en kvinna på besök på Migrationsverkets boende i Mariannelund utanför Eksjö att hon våldtagits. Sex personer greps dagen efter, sedan utökades skaran ytterligare.

– Det är ett speciellt mål. En gruppvåldtäkt med åtta gärningsmän har vi inte tidigare i rätten i Sverige, säger advokat Charlotte Bokelund som företräder kvinnan.

I dag kom åtalet. Kvinnan, som druckit en del sprit före attacken, var, konstaterar åklagaren, i "ett vanmäktigt tillstånd", vilket männen utnyttjade. Kvinnan var chockad och passiv medan de åtta männen våldtog henne.

Åtalet har delats upp i två delar. I den första anklagas sju av männen för grov våldtäkt medan den åttonde anas skyldig till medhjälp eller anstiftan till våldtäkten.

Den åttonde finns sedan med i ytterligare en åtalspunkt, som handlar om grov våldtäkt på kvinnan i anslutning till det övergrepp där alla sju deltog.

Kvinnan slog till slut själv larm och ringde larmcentralen och berättade att hon hela natten våldtagits av åtta män. Hon hade ont, var skrämd och darrig.

Åklagaren kräver att sju av de åtalade ska utvisas ur landet om de fälls för brottet.

Rättegången inleds den 14 mars i Jönköpings tingsrätt. Männen riskerar upp till tio års fängelse.