lördag 24 mars 2012

Svenska Migrationsverket: Barnboksförfattares asylavslag omprövas

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=5030851

Publicerat: fredag 23 mars 2012 kl 07:46

Samtidigt som Almapriset satt Sverige i rampljuset vad gäller barnlitteratur i veckan, så har den iranske barnboksförfattaren Mohammad Sadegh Razmdoost hotats av omedelbar avvisning från Sverige, då Migrationsverket tidigare avslagit hans asylansökan. Men nu har Migrationsverket beslutat sig för att inhibera avvisningen och se över Mohammed Razmdoosts ärende igen.

Migrationsverkets Annette Bäcklund, verksamhetschef för förvaltningsprocessenheten, förklarar varför:

– I det här fallet har vi gjort bedömningen att vi nog ska se på det här ärendet igen i ljuset av de senaste dagarnas händelser.

Vilka händelser syftar du på?

– Ja han har ju en känd regimkritisk verksamhet, men genom de vädjande som har kommit in så bedömer vi att den har blivit ännu mer känd och därför kommer vi att titta på ärendet en gång till, säger Annette Bäcklund.

Mohammad Razmdoost som har skrivit två barnböcker greps i samband med protesterna under presidentvalet i Iran 2009 och dömdes till ett mångårigt fängelsestraff.

Under veckan har Internationella Penklubben uttryckt en stark oro för vad som skulle hända Mohammad Razmdoost om han skulle återbördas till Iran.

Och eftersom Sverige har åtagit sig ett stort engagemang inte bara i yttrandefrihetsfrågor, utan även i barnlitteraturfrågor så har Svenska Pens ordförande Ola Larsmo känt särskilt starkt för just det här fallet.

– Jag blir knäsvag, jag var tvungen att sätta mig ner. Det var väldigt välkomna nyheter. Vi vet vilka faror som väntar om han kommer hem.

– Både det faktum att han har den här fängelsedomen över sig just för regimkritik och att han varit regimkritisk i exil, har naturligtvis gjort hans situation ännu svårare.

– Och om Migrationsverket har beslöt sig för att lyssna på det så tycker jag ju att de fattar alldeles rätt beslut, säger han.

Samtidigt som Ola Larsmo konstaterar att författare som söker asyl på grund av sina politiska åsikter kan vara särskilt hotade i hemlandet så understryker han att alla måste vara lika inför lagen.

Men att författare kan ha större möjligheter att bli uppmärksammade på grund av sitt arbete kan alltså utgöra en fördel.

– Så där kan det bli en obalans. Men det hindrar ju inte att just den gruppen människor är extra punktmarkerade av diktaturer men är också väldigt viktiga aktörer i varje demokratiseringsprocess, säger Ola Larsmo.

Annette Bäcklund på Migrationsverket menar att gårdagens beslut inte säger någonting om hur Mohammad Razmdoosts fall har hanterats tidigare, eller hur man bedömt den fängelsedom som väntar Mohammad Razmdoost vid ett återvändande.

– Nej det säger ingenting om att de tidigare skulle vara felaktiga, utan det ska ju prövas utifrån vad vi idag känner till, säger hon.

Är det ok att utvisa någon till ett land där den personen är dömd på ett sådant sätt att det uppenbarligen kränker de mänskliga rättigheterna?

– En person som riskerar att få sina mänskliga rättigheter kränkta vid hemkomst har ju rätt till skydd, svarar Annette Bäcklund.