http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5014362
Publicerat: tisdag 13 mars 2012 kl 16:57
I närmare ett års tid sålde elva rumänska kvinnor sex på gatan i Göteborg. I dag startade rättegången mot de sex män som fört kvinnorna till Sverige och tvingat ut dem på gatan.
För åklagarna handlar det att bevisa att det handlat om just människohandel.
Försvarsadvokaterna menar att kvinnorna sålt sig frivillig.
– Samtliga män och de påstådda målsäganden ingår i en och samma grupp som kommit hit. De har kommit hit av fri vilja och de har bott tillsammans. Männen har inte utnyttjat någon och kvinnorna är inte offer för människohandel, säger Rickard Fagerberg som företräder en av de åtalade männen.
Att prostitutionen varit omfattande i Göteborg råder det ingen tvekan om. Men den har alltså kvinnorna själva stått för utan inblandning av männen enligt försvararna.
Männen har istället jobbat som byggnadsarbetare och haft andra jobb och det är också därifrån de pengar som skickats tillbaka till Rumänien till stor del kommer från.
Men åklagarnas bild är en helt annan. Männen har skott sig på sexhandeln och de sex männen har haft ansvar för olika kvinnor och använt olika metoder för att tvinga kvinnorna att sälja sig.
Våld, hot, utpressning men också kärleksrelationer och löften om en trygg framtid.
Sexhandeln har pågått dagligen och även om det finns betydligt fler fall så har polisen dokumenterat 117 sexköp av de elva kvinnorna och i rättssalen gick åklagarna igenom vart och ett av köpen.
"Samma kväll 50 minuter senare har en man född 1986 köpt oralsex för 200 kronor", sa kammaråklagaren Thomas Eliasson i tingsrätten under dagen.
På plats finns även tre av de elva kvinnorna. Åklagarna har inte lyckats få tag på alla men bland de som saknas finns även de som inte själva ser sig själva som offer, eller målsägande.
– Hon är inte målsägande. Hon har kontaktat mig tidigt i utredningen och förklarat det. Min klient är hennes fästman, säger advokat Rickard Fagerberg om en av kvinnorna.
Kammaråklagaren Ulrika Bentelius Egelrud menar dock kvinnorna hamnat i en beroendeställning gentemot männen. Kvinnorna kommer från svåra förhållanden hemma i Rumänien och männen är både deras räddare och förövare.
– Man har en konstig bindning här. Man tar mannen i försvar. Det är en sådan psykologi som gör att en kvinna, som vi ser som målsägande, ändå inte ser sig som ett offer. Det är en skyddsmekanism, säger kammaråklagaren Ulrika Bentelius Egelrud.