torsdag 22 mars 2012

Ryssland: Sagan om ringen avslöjar Putin

www.svd.se/nyheter/utrikes/sagan-om-ringen-avslojar-putin_6938813.svd

20 mars 2012 kl 22:14, uppdaterad: 20 mars 2012 kl 22:20

En girig historia. Ryktena om Vladimir Putins förmögenhet talar om minst 300 miljarder kronor, men ingen vet förstås säkert. Att den nyvalde ryske presidenten gärna tar för sig framgår om inte annat från hur Putin lade beslag på en unik ring från en amerikansk affärsman.

Journalisten och författaren Masja Gessen berättar i boken Mannen utan ansikte – som snart kommer ut även på svenska – om ett amerikanskt affärsbesök i S:t Petersburg 2005 när Vladimir Putin stod som värd i sin presidentroll.

Bland de inflytelserika affärsmännen fanns Robert Kraft, ägare till bland annat New England Patriots som vunnit Super Bowl. Ett symboliskt och mycket värdefullt tecken på titeln som säsongens bästa lag i amerikansk fotboll är en stor ring med 124 diamanter, som alla spelare och en del viktiga personer runt laget får.

Den här ringen hade Robert Kraft på sig vid besöket i S:t Petersburg och den fångade Putins intresse. Han synade den, provade den på fingret – och stoppade ned den i sin egen ficka och fortsatte samtalet.

När händelsen kom fram i amerikanska medier gick Robert Kraft ut och sade att ”ringen var en gåva till Rysslands president” och en mindre skandal stoppades.

Masja Gessen berättar också om ett Putinbesök på Guggenheimmuseet i New York där Putin stannade framför en monter med den världsberömda ryska automatkarbinen Kalasjnikov i glas. Putin bad att få se den och efter att ha hållit den i sina händer gav han den till en av sina livvakter och fortsatte till museiledningens bestörtning och häpnad sin vandring.

Historien om hur Vladimir Putin skaffade sig en unik ring och en karbin i glas är tyvärr sannolikt inga sagor utan konkreta bevis för den mäktige ryske ledarens aptit på prylar och pengar – och en fullständig okänslighet för var gränserna för girighet går.

En ring har framför allt symbolvärde, stölden av Michail Chodorkovskijs oljebolag Yukos eller plundringen av Gazprom, av Surgutneftegaz och en rad andra företag handlar om hundratals miljarder kronor.

Nu väntar sex nya år med Putin som president och för rysk ekonomis framtid är det viktigt att korruptionen åtminstone inte fortsätter öka utan om möjligt i stället bromsas in. Men då krävs det en ledare som är beredd att föregå med gott exempel.

Jan Blomgren