lördag 24 mars 2012

Pedofiler i Sverige: Lärarvikarie fälld för våldtäkt

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=99&artikel=5032371

Uppdaterat: fredag 23 mars 2012 kl 16:18 (publicerades fredag 23 mars kl 14:12)

Den före detta lärarvikarien i Hudiksvall döms till fem års fängelse. 25-åringen fälls både för våldtäkt av en 15-åring och våldtäkt mot barn - en 14-åring - och för att ha sexuellt ofredat tre flickor. Han ska också betala skadestånd på totalt 150 000 kronor.


Tingsrätten i Hudiksvall fäller mannen för våldtäkt mot barn, en 14-årig flicka.

Tingsrätten tycker det är bevisat att mannen känt till flickans ålder eftersom han varit hennes lärare och vän på facebook där det står vilket år och månad hon är född.

Mannen ska betala 60 000 kronor i skadestånd till henne.

När det gäller våldtäkten mot 15-åringen som skett på mannens tjänsterum i skolan finner tingsrätten att flickans berättelse är trovärdig.

Tingsrätten tycker också att mannen hänsynslöst utnyttjat den maktposition han haft i förhållande till flickan och hon får 75 000 i skadestånd.

Lärarvikarien fälls också för att ha sexuellt ofredat tre flickor via facebook.
De får 5 000 kronor var i skadestånd.

När det gäller sexuellt ofredande mot den fjärde flickan menar tingsrätten att lärarvikariens sätt att kommunicera med eleven varit synnerligen olämpligt med hänsyn till hans roll som lärare och mentor och flickans låga ålder. Men det är inte brottsligt.

Mannen döms till fem års fängelse.

Domen överklagas

Försvarsadvokat K-G Myhrberg delar inte tingsrättens uppfattning utan säger till P4 Gävleborg att straffet är för högt satt och att domen kommer att överklagas.

Enligt hans mening handlar det om sexuellt utnyttjande av underårig och sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.