torsdag 22 mars 2012

Våld i Sverige: Kvinna höggs ner med machete

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=110&artikel=5018859

Uppdaterat: lördag 17 mars 2012 kl 08:40 (publicerades torsdag 15 mars kl 19:35)

En kvinna höggs i ansiktet och knät med en stor macheteliknande kniv och fick allvarliga skador. Dramat utspelades på torsdagseftermiddagen utanför Sundsvalls sjukhus. Ungefär en timme senare slog mannen till igen. Då var det passagerarna i en minibuss som drabbades.

Minibussen hade stannat för att hjälpa mannen när han kört av vägen mellan Jättendal och Harmånger på E4. I bilen fanns lärare och elever från Öknaskolans naturbruksgymnasium utanför Nyköping.

– Föraren i den dikeskörda bilen uppträdde mycket hotfullt och viftade med en machete. Han höll den stora kniven runt halsen på en person och tvingade ut alla passagerare ur bilen. Därefter körde han snabbt vidare med bilen, säger Gävleborgspolisens presstalesman Mikael Hedström.

Mannen fortsatte sedan köra söder ut i den kapade. Strax norr om Hudiksvall svängde han in på en återvändsgränd där han kunde gripas av polisen.

– Han uppträdde än en gång hotfullt och polisen tvingades skjuta ett varningsskott och spruta pepparsprej på honom innan han gav sig, säger Mikael Hedström.

En hund som blev kvar i minibussen när eleverna tvingades överge sitt fordon under hot hittades svårt knivskuren när polisen omhändertog fordonet. I minibussen fanns också uppemot nio jaktgevär.

Mannen fördes till polisstationen i Hudiksvall och anhölls av åklagare vid 22-tiden på kvällen, misstänkt bland annat för försök till mord eller dråp och även olaga hot, rån och djurplågeri.
Den gripne mannen är tidigare okänd av polisen. Han bedöms vara psykiskt sjuk och tvångsvårdas. Han är bosatt i Timrå kommun och är 33 år gammal.

Kvinnan som knivhöggs i Sundsvall var på väg hem från sitt jobb på Komvux som ligger intill sjukhuset. Hon fördes till Uppsala där hon opererades akut för en ögonskada och allvarliga ansiktsskador. Hon kommer att opereras igen i dag och hon riskerar att förlora ett öga, men har inte livshotande skador.

På Komvux har man ställt in undervisningen under fredagen och kommer under förmiddagen att informera eleverna och ge stöd åt kvinnans arbetskamrater.