tisdag 12 februari 2013

Ryssland: Utländska gästarbetare utnyttjas i OS-arbete


Publicerad 07.02.2013 - 16:56. Uppdaterad 07.02.2013 - 18:02

Utländska gästarbetare har utnyttjats i samband med förberedelserna inför vinter-OS som hålls nästa år i Sotji, säger människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) i en rapport.

Runtom i Ryssland har man i dag - exakt ett år innan OS inleds - inlett nedräkningen till februari och mars 2014 då den ryska Svartahavsbadorten Sotji ska stå värd för vinter-OS och de paralympiska spelen.

Byggandet av toppdesignade sportarenor, lyxiga hotell och ultramoderna transportsystem håller på att förändra orten till oigenkännlighet, och den intensiva byggnadsaktiviteten kräver arbetskraft från hela landet.

Dessutom har man importerat gästarbetare från utlandet, främst från före detta sovjetrepubliker. - Och det är förhållandena för de här drygt 16 000 utländska arbetarna som människorättsorganisationen Human Rights Watch kritiserar i en rapport.

Organisationen har intervjuat 66 utlänningar som har jobbat på byggen i Sotji mellan 2009 och 2012.

De intervjuade kommer från länder som Armenien, Kirgizistan, Serbien, Tadzjikistan och Uzbekistan. De flesta är outbildade och jobbar med låginkomstjobb.

"Ibland ingen lön alls"

Enligt författaren av rapporten, Jane Buchanan, vittnar de intervjuade om många missförhållanden.

Arbetarna fick inte den lön som de i förväg hade utlovats, och ibland fick de ingen lön alls. De fick inte heller någon kopia av sina anställningskontrakt vilket rysk lag förutsätter, säger Buchanan.

Enligt HRW handlar det också om omänskliga arbetstider, beslagtagna pass och arbetstillstånd samt överfulla sovbaracker.

Jane Buchanan säger att de också har flera exempel på företag som har vidtagit åtgärder mot arbetare som har försökt protestera mot de dåliga förhållandena.

HRW uppmanar nu de ryska ansvariga att se till att mänskliga rättigheter respekteras på byggarbetsplatserna i Sotji, och kräver att man ingriper mot missförhållanden.

Ledamöter av den Internationella olympiska kommittén är just nu i Sotji, och Human Rights Watch vill att de tar upp förhållandena på byggena med Rysslands ledning.