söndag 24 februari 2013

Flera fall av slavarbeten upp i rätten i Finland


21 februari 2013 kl 10:29
              
De finska tingsrätterna tar nu upp flera fall där utländska medborgare tvingas jobba under slavliknade villkor. Ett familjeägt snickeri i Lillkyro, finska Österbotten, behövde arbetskraft. Arbetsgivaren rekryterade 26 unga män från sin hemby i Kirgizistan.

Männen fick bo trångt, åtta stycken delade på ett litet rum. Deras lön var mellan 300 och 800 euro men de fick endast ut en liten del av pengarna eftersom arbetsgivarna drog av flera hundra för login, skriver finska Hufvudstadbladet. Arbetsgivaren förbjöd också de anställda att lämna bostaden på fritiden och hotade med böter ifall de lämnade landet.

I ett annat fall anställde ägaren till tre pizzerior och en köttaffär i Åbo fjorton utländska medborgare mellan 2008 och 2011. Flera av männen fick en lägre lön än branschens miniminivå och arbetspassen var långa. En av männen fick ingen lön alls eftersom ägaren smugglat in honom i landet och krävde därför att han jobbade gratis.

Om några veckor ska tingsrätten i Åbo ta upp fallet. Häradsåklagaren Peter Levlin säger att arbetsgivarna ofta jobbar på samma sätt.

– Tillvägagångssättet är detsamma, det är bara andra målsägande, säger han till Hufvudstadsbladet.

Enligt tidningen har de finska tingsrätterna tagit upp flera liknande fall av människosmuggling den senaste tiden. I Österbotten är flera fall av arbetsrelaterad människohandel på väg upp i domstolarna. I mars ska tingsrätten ta upp ett fall där en lantbrukare i Karleby anställt två vitryssar och i april har domstolen ett ärende om tvångsarbete på ett växthus i Närpes. I april tas ett fall på en monteringsfabrik i Nykarleby upp.

Även på Åland finns flera misstänkta fall av arbetsrelaterad människosmuggling. Enligt finska migrationsverket finns 94 fall av människohandel 2012. En majoritet, 62 fall, var arbetsrelaterade medan 25 ärenden var sexrelaterade och 25 hamnade i kategorin övriga. I år väntas antalet fall av människohandel öka.