tisdag 12 februari 2013

Invandrarkriminalitet i Sverige: Landskrona – Gängens stad


10 februari 2013 kl 1:05

Redan 2006 kunde man läsa om gängbrottsligheten i Landskrona, där främst albanska ungdomsgäng spred skräck i befolkningen. I den första artikeln berättar Jesper, Anders och Erik om att de blivit trakasserade och misshandlade i två års tid av samma gäng, men att de inte vågar polisanmäla.

Jesper visar upp ett otäckt blåmärke och berättar att flera killar sparkat på honom när han låg ner. Den brutala misshandeln blev kulmen på ett par år av trakasserier, hot och våld som Jesper och tiotalet kompisar blivit utsatta för av ett gäng på 50-talet killar med invandrarbakgrund. De försöker provocera fram bråk dagligen genom att skriva saker som ”svennejävlar” och ”vi ska knulla din morsa!”, det känns som det aldrig tar slut, säger Erik. De berättar att många ungdomar i deras ålder undviker att vistas på stan på kvällen av rädsla för gängen.

I den andra artikeln intervjuas Feriz och Pajtim, två gängmedlemmar som ger sin syn på saken. ”En gång skallade jag en kille så att hans näsben gick av. Det kändes rätt, för sedan snackade han inte lika mycket skit”, säger Feriz. De berättar också om sina uppgörelser med andra gäng, dit de tar med sig basebollträn, batonger, knogjärn och pepparspray.

Tillsammans är vi omkring 120 killar som slåss mot 50-60. Vårt mål är att ge dem så mycket stryk att de aldrig mer vill göra upp med oss”, säger han.

Två organiserade gäng beskrivs, bägge uteslutande bestående av Kosovoalbanska killar i tonåren, som inspirerats av ungdomsgängen i Rosengård i Malmö. ”Många av oss ingick i gäng som slogs mot serberna under kriget i Kosovo, så vi har våldet i blodet. Det är därför som vi vågar göra så mycket saker och inte är rädda för något”, säger han (Feriz). Pajtim håller med.

Gängen ger sig aldrig på en person för att den är svensk eller för den delen invandrare, hävdar Feriz och Pajtim. Däremot om han eller hon snackar skit om invandrare. När det gäller personrånen löper dock vem som helst, när som helst, risk att falla offer för deras brutalitet. Hur många gånger som gängen har slagit ned och rånat folk på märkesjackor, mobiltelefoner, plånböcker och andra värdesaker kan de båda inte räkna till. De siktar in sig på ett ensamt offer och gör det till syndabock.

Vi får det att se ut som att den personen råkar stöta till någon av oss. Då har vi en anledning att gå på honom. Sedan omringar vi honom och slår och sparkar honom tills han inte kämpar emot längre”, säger Feriz.

”Blir de skadade får de skylla sig själva, för då är de svaga”, säger Pajtim.

Ungdomsgängen sysslar också med väskryckningar och inbrott. Feriz berättar att de brukar vara sex personer åt gången som slår till mot bland annat skolor, dagis och företag. Han själv drar in omkring 2 000 kronor i månaden. Det mesta handlar han kläder för. ”Jag är ung men kan göra vad jag vill. Jag känner mig som en riktig affärsman”. Förföljs av gäng – vågar inte polisanmäla och ”Vi har våldet i blodet”

I september fortsätter artikelserien med bistra konstateranden; en 41-årig man blir sparkad i huvudet och rånad av åtta-tio tonårskillar. Personalen på ett elevhem krävs på tusentals kronor för att inredningen inte ska slås sönder. Ett skolarrangemang i Folkets Hus måste bevakas av 13 polispatruller… Gängbrottsligheten i Landskrona inte bara fortsätter, den ökar, skriver Helsingborgs Dagblad.

Lista över anmälda gängbrott i Landskrona mars till september 2006: KLICKA HÄR

Hopp fram i tiden till 2012 och 2013

I slutet av 2012 misshandlades en väktare på Landskronas stadsbibliotek av en 16-åring som ingår i ett ungdomsgäng med 13- till 16-åringar som brukar hänga på biblioteket för att stöka och störa. Gänget tycks ha som nöje att dra runt i olika affärer och skrika, välta omkull saker och bete sig allmänt illa. Väktaren fick uppsöka vård och är sjukskriven. Väktare skadad vid gängbråk på biblioteket

Sedan en längre tid har ungdomsgäng härjat på biblioteket i Landskrona och det var så stökigt att man tvingades anlita en ordningsvakt. Ordningsvakten misshandlades dock av ungdomsgänget med sparkar och slag. En 16-årig är misstänkt för våld mot tjänsteman och ordningsvakten är sjukskriven. Nu har man anställt två ordningsvakter, som av säkerhetsskäl vill vara anonyma när de pratar med pressen. De fick nyligen avvisa tre killar som uppträdde högljutt och störande, något som resulterade i högljudda svordomar och könsord kastade mot vakterna. Lugnt på bibblan med två ordningsvakter

I januari 2013 ställdes samtliga stadsbussar i Landskrona in trafiken efter att två bussar som kört i området kring Koppargården blivit utsatta för beskjutning. Under de föregående två dagarna utsattes sex bussar för skadegörelse i form av förmodad stenkastning när de körde i samma område och nu utsattes alltså ytterligare två bussar för förmodad skottlossning. Det är första gången trafiken stoppats på det här sättet och när trafiken satte igång igen var det med undantag av Koppargården och sjukhuset.


I slutet av januari 2013 publicerades ett flertal artiklar i HD om utsatta butiksägare i stadsdelen Öster i Landskrona.

Van Hai Nguyen på Öster Livs berättar om ungdomar som kommer in flera gånger om dagen och stjäl i hans butik. De är fem till sju stycken som kommer in och sprider ut sig och plockar på sig av hans varor. Det har gått så långt att han låser butiksdörren och bara öppnar när någon kund knackar på, men inte ens det hjälper. Gängen skickar fram någon yngre pojke och när han öppnar tränger hela gänget in som stått gömt utanför, hukade bakom plåten han satt upp för att hålla dem ute nattetid. Då han haft mycket problem med inbrott har han tvingats sätta upp både galler och plåtar för att hålla inbrottstjuvarna ute, men har ändå övernattat i butiken flera gånger för att hålla tjuvarna borta. Att bedriva någon verksamhet under dessa premisser är förstås nästan helt omöjligt och det är bara en tidsfråga innan han tvingas slå igen. Gängen har erbjudit honom att slippa inbrott, skadegörelse och stölder för 500 kronor i månaden, men han vill inte betala, risken är att beloppen bara stiger och stiger. Och varför ska han behöva betala till att börja med? Gäng kräver företagare på beskyddarpengar

Internetkaféet JL Gamer stänger sin verksamhet för gott efter endast två månader, på grund av återkommande problem med ungdomsgäng. Redan första dagen stals ett par hörlurar och tredje dagen kastades en stol ner från övervåningen så den nästan träffade en av de anställda. En mobiltelefon har stulits, en dator blev nästan stulen och kassan har varit nära att stjälas. Det har knarkats på toaletten och rökts i lokalen trots förbud. Det har stulits godis och några av ungdomarna har skrikit ”hora” och ”fitta” konstant. Det har även skjutits smällare och kastats snöbollar på datorerna.

Situationen har eskalerat efter hand och när ungdomarna bröt upp automaten där man köper speltid var måttet rågat och man införde 18-årsgräns. Då blev ungdomarna arga, stämningen hotfull och slagsmål uppstod. Platschefen och hans sambo har blivit hotade även i hemmet med hot om att få halsen avskuren och de har fått sin barnvagn vandaliserad och någon har urinerat i den.

Trots åtta polisanmälningar, vittnen, namngivna gärningsmän och ljudinspelningar har samtliga slutat med nedlagda förundersökningar. Inte konstigt att få ens bryr sig om att anmäla och därmed inte konstigt om statistiken skulle visa en allt lägre brottslighet, ju fler som inte orkar/vågar anmäla längre.

Längre ner på gatan ligger tandkliniken Eladent. De senaste sex månaderna har de blivit utsatta för omfattande skadegörelse vid åtskilliga tillfällen. ”Ojoj, jag vet inte ens hur många gånger det är. Vi har nog en bunte på i alla fall 20 rapporter från Securitas”, säger Iwona Saluti som jobbar på kliniken.

Senast var i söndags, då någon krossade rutorna på framsidan, krossade rutorna i trapphusdörren på baksidan, bröt upp dörren in till kliniken och tog sig in. Nu håller kliniken stängt denna vecka för att reparera skadorna. Patienterna är avbokade.

”Försäkringsbolaget har höjt självrisken till 15 000 per anmälan för att vi ligger där vi ligger. Vi kan inte betala så mycket pengar varje gång. Dessutom kostar varje utryckning som Securitas gör och varje provisorisk lagning. Det är som att någon vill trötta ut oss och få ut oss härifrån”, säger Iwona Saluti.

”Från början var vi lite naiva och trodde att vi kunde prata de här ungdomarna till rätta, men nu ser det inte ljust ut”.

Vid en av de senaste händelserna slängde en ung man in huvudet och sa att det fanns en enkel lösning på problemet. För 500 kronor skulle skadegörelsen vara ett minne blott. Tvingas stänga efter hot och vandalism

Polisen försöker släta över problemet med den gamla floskeln att det bara är ett fåtal ungdomar som begår brotten och att alla andra är skötsamma, vilket mest visar att de inte har någon koll. Det bemötande av polisen som företagarna i föregående artikel vittnar om tyder inte heller på att polisen är särskilt insatt eller engagerad, eller att brotten anmäls i så stor utsträckning som de borde. Uppklarandegraden av sådana brott är låg och straffen icke-existerande om någon gärningsman, mot förmodan, skulle gripas och dömas. Gissningsvis satsar inte polisen resurser på något som bara kommer försämra deras statistik.

En person som arbetar med ungdomar i Landskrona menar att polisen är ute och cyklar och att han själv haft kontakt med ett 30-tal gängkriminella ungdomar. Han säger själv ”Polisen har inte koll på situationen”.

”De försöker sätta skräck i sin omgivning. Jag har också sett hur de försöker ta herravälde över de lokaler de befinner sig i, för att på så sätt sätta skräck i hela etablissemanget omkring. Jag har sett rektorer som inte vågar göra något och som bara går förbi.”

Han säger att Öster är det stora problemområdet och att olika gäng har olika revir.

”Jag kan inte säga hur detaljerad kontrollen är över reviren, men jag har fört den diskussionen med de här ungdomarna. Jag tror att de vill kunna säga att det är deras gata eller deras område. Jag har råkat ut för det själv för ett antal år sedan på Öster. Jag fick inte gå på ena sidan gatan utan hänvisades till andra sidan. Det var killar som var i 12–15-årsåldern.”

De flesta ungdomar som hör till gängen är drivna personer med ambitioner, menar han. De vill bli något, men den gängse vägen med studier och välavlönade jobb är inte deras väg. De vill ha mer pengar än vad ett normalt jobb kan ge.

De bryr sig inte om deras studiebidrag dras in på grund av hög frånvaro i skolan. De tjänar ändå 10 000 kronor per kväll. Pengarna kommer från kapellskärningar, personrån, inbrott och stölder. Narkotika är också vanligt.

I många fall är hela familjen kriminell.

”Det går inte att bjuda på Coca Cola och kanelbullar. Jag tror att ungdomarna måste möta tydliga konsekvenser, att om du begår brott så händer något och det som händer är inte positivt. Det måste till betydligt hårdare tag. Jag tycker nog att om man är gammal nog att begå brott är man gammal nog att ta konsekvenserna för det. Det handlar inte om att fängsla dem utan snarare om att rädda dem.”

En grundförutsättning för att komma vidare i arbetet är enligt honom att börja med att prata om vilka ungdomar det är som begår brotten.

Tyvärr är killar med utländsk härkomst överrepresenterade, men ingen vågar lyfta frågan, ingen vill bli utpekad som rasist. Det är lite som en alkoholist som inte vågar erkänna sina problem.”

Varför är det viktigt att veta, anser du?

Man kan ha en mjukare tongång mot svenska killar och ändå nå fram. Många av killarna med invandrarbakgrund har en tuffare hållning som man måste bryta ner. Jag tror att det handlar om att de vill skapa sig en identitet här och att de kanske bara känner till det här sättet via gängen och kompisar. Det krävs olika insatser. Det är min erfarenhet.” ”De är betydligt fler än vad polisen påstår”

Den 7:e februari sammanfattas situationen i Landskrona i en bister artikel i HD:

Människor vågar inte gå ut, företagare tvingas hålla stängt, räddningstjänsten blir utsatt för stenkastning och media får däcken sönderskurna. Det är några av de händelser som påverkar samhället negativt i Landskrona.

Här skriver man om hur företagarna drabbas, som i artiklarna ovan, och tvingas låsa dörrarna även under öppettider, utpressas, rånas, får verksamheten vandaliserad och t.o.m. tvingas fly från staden.

Om hur kollektivtrafiken drabbas med inställda turer och bussar p.g.a. stenkastning och skottlossning.

Om hur polis och brandkår utsätts för stenkastning och raketskjutningar.

Om hur hemtjänstpersonal måste eskorteras av väktare för att kunna utföra sitt jobb i vissa stadsdelar.

Om hur domare vid tingsrätten inte vågat avkunna dom på plats utan skickat in den i efterhand av rädsla och p.g.a. av hot.

Om hur även media blir utsatta för stenkastning, stölder och vandalism när de är ute på reportage.

Om en allmänhet som drar sig för att gå ut kvällstid eftersom de är rädda och känner sig otrygga i sin egen stad, eller det som brukade vara deras egen stad.

Om hur samtliga dessa händelser på ett allvarligt sätt inskränker människors rättigheter och röra sig fritt i samhället, att driva företag och att utöva demokratiska rättigheter.

Erik Ullenhag (FP), skulle sannolikt applådera de unga kriminella männens entreprenörsanda, men vi andra har fått nog. Personligen undrar jag varför Landskronaborna inte redan organiserat ett medborgargarde som gör jobbet svenska samhället borde göra men uppenbarligen inte längre klarar av. Nämligen att beskydda sina invånare och se efter svenska intressen. Det är förstås inget jag uppmuntrar till eller föreslår, det vore olagligt, men undra kan man göra. Liksom man kan undra över vilka prioriteringar vi har i Sverige när vi gör svenska medborgare av människor som uppenbarligen avskyr allt svenskt och terroriserar de skötsamma och företagsamma svenskar och invandrare vi har. Vilka värnar vi om här i landet, egentligen? Så drabbas samhället av brotten

Artikel: Johan Hellström
FreedomOfSpeech