tisdag 12 februari 2013

Svenska Migrationsverket: Svårt sjuk, vit, 82 år och ska ovillkorligen utvisas till Ryssland


9 februari 2013 kl 9:01

Nerbäddad i en sjukhussäng i Uppsala ligger 82-åriga Nadezhda Shilova. Hon svarar inte på tilltal när hennes dotter pratar med henne, men har ändå lyckats förklara att hon fryser och får en sjal varsamt lindad runt huvudet. På ett rullbord i närheten finns ett glas juice, en halv banan och två kex på en bricka.

Nadezhda har knappt ätit något sedan hon lades in på en psykiatrisk klinik i torsdags – sjuk i leukemi, med ett svagt hjärta och nu dessutom tyngd av en svår depression.

Nadezhda Shilova, 82, lider av blodcancer och är i det närmaste apatisk. Ändå har Migrationsverket beslutat att hon ska utvisas.

– Det finns ingen anhörig i Ryssland som kan ta hand om henne, säger dottern Zinaida Belonoshko.

Efter att ha blivit hotad av kriminella ligor i Ryssland som riktat in sig på att bedra äldre och ensamma människor sökte Nadezhda senast år 2010 asyl i Sverige. Här har hon sina enda nära släktingar – en dotter och en dotterdotter som båda är svenska medborgare. Men varken den otrygga tillvaron i Ryssland eller hennes sjukdomstillstånd har Migrationsverket ansett som tillräckliga skäl för att få stanna. Ärendet är nu överlämnat till utlänningspolisen och den 11:e februari ska hon skickas tillbaka till Ryssland.

– Polisen har informerat om hemresan via mejl. Jag har bett om ett möte men inte blivit lyssnad på. Ingen ansvarig har kommit för att se hur hon mår, säger dottern Zinaida Belonoshko.

Den senaste tiden har Nadezhdas cancersjukdom förvärrats och hon har genomgått flera cellgiftsbehandlingar. I ett nyligen utfärdat läkarintyg står det att hon är i behov av veckovisa prover för att se om blodtransfusioner krävs. Just nu vårdas hon dessutom för svåra psykiska besvär och är i det närmaste apatisk.

– Hon är väldigt svag, som att hon har förlorat allt hop. Just nu känns det som om hon skulle bli utkörd ur landet även om hon ligger i en kista, säger Zinaida, som har svårt att hålla tillbaka tårarna.

Ingemar Sahlström, som är Nadezhdas juridiska ombud i Sverige, kommer inom kort att skicka in ytterligare en överklagan till Migrationsverket med nya läkarintyg. Han är stark kritisk till utvisningsbeslutet.

– Det är fruktansvärt tragiskt att en människa som är så gammal och sjuk inte ska få vara med sitt barn och barnbarn i Sverige.

Jesper Starkerud, enhetschef på Migrationsverkets förvaltningsprocessenhet, säger att när ett utvisningsbeslut har vunnit laga kraft måste de ha tillkommit nya omständigheter för att beslutet ska kunna ändras.

– Då måste det vara sådana omständigheter som gör att domen verkligen inte kan verkställas, exempelvis att landet vägrar att ta emot personen. Har det tillkommit sådana omständigheter som inte blivit prövade måste vi ta ställning till dem, men vi är väldigt bundna av vad Migrationsdomstolen har beslutat.

Att personen i det här fallet är allvarligt sjuk är alltså inte ett tillräckligt skäl?
– Om det har gått en period och personen blir sjukare och sjukare så kan det vara en ny omständighet men i det här ­fallet har man bedömt att det inte är det.

Källa: Migrationsverket:

Sedan 2006 kan människor beviljas uppehållstillstånd i Sverige på grund av ”synnerligen ömmande skäl”. Sådana omständigheter kan bara åberopas i undantagsfall.

Vid prövningen ska en samlad bedömning göras. Det gäller särskilt av den sökandes hälsotillstånd, anpassning till Sverige och situation i hemlandet.

Uppehållstillstånd på grund av synnerligen ömmande omständigheter beviljas endast i undantagsfall till en person som har mycket starka skäl för att få stanna i landet.

Ett skäl för uppehållstillstånd kan vara en livshotande fysisk eller psykisk sjukdom eller ett synnerligen allvarligt funktionshinder.

Red. anm.: Ja, då var vi där igen. Grovt kriminella, och ”vanliga” kriminella från Mena-länder, de får vara kvar i landet utan diskussioner. Medan Migrationsverket utvisar en gammal kvinna. Hon har sin enda anhörig, sin dotter, här i Sverige sedan 25 år tillbaka, och som är svensk medborgare. Efter utvisningsbeslutet har hon drabbats av svåra depressioner, säger Julia Nilsson, vilket också bekräftas av hennes behandlande läkare. Dessutom lider hon av blodcancer, kronisk lymfatisk leukemi. För det har hon fått flera cellgiftsbehandlingar som gör henne svag och känslig för infektioner, enligt barnbarnet Julia Nilsson. Föraktet för Migrationsverket och svenska politiker växer för varje dag.