tisdag 26 februari 2013

Låssmeder vägrar öppna lås då människor vräks i Spanien


Publicerad 24.02.2013 - 11:48. Uppdaterad 24.02.2013 - 17:36

Låssmeder och brandmän i Spanien vill inte längre vara med om att vräka människor från deras hem, skriver The Telegraph.

Problemet har aktualiserats i och med att många människor inte har råd att betala sin hyra eller sina amorteringar. Arbetslösheten i Spanien är uppe i 26 procent, och bland unga under 25 år är hela 50 procent utan jobb.

De statliga bankerna har börjat utmäta lägenheter som det inte amorteras på och myndigheter vill ha ut hyresgäster som släpar efter med hyran.

Efter att flera vräkta personer begått självmord har låssmeder satt sig på tvären. De vill inte längre öppna gamla lås och ersätta dem med nya på bankens begäran. David Ormaechea, ordförande för låssmedernas fackförbund, säger att låssmeder känner sig som bödlar som förstör familjers liv.

Brandkåren tvingas rycka in

Bankerna och de spanska myndigheterna har börjat vända sig till brandkåren för att få hjälp med att komma in i bostäder. En del brandmän har vägrat slå sönder ytterdörrar eller på annat sätt hjälpa bankerna.

Vid brandmännens fackförbund säger man att brandkårens uppgift inte är att hjälpa banker utan att rädda människor i nöd.

I tisdags blev brandkåren i staden Coruna tillkallad för att bistå vid vräkningen av en 85-årig kvinna som inte kunnat betala sin hyra. Människor hade samlats utanför lägenheten för att protestera mot vräkningen, och en del brandmän anslöt sig till demonstranterna. Dörren förblev oöppnad den gången.