tisdag 19 februari 2013

Finländarna aktivaste sexköparna i Estland igen


Publicerad 19.02.2013 - 05:23. Uppdaterad 19.02.2013 - 11:07

De finländska sexköparna har börjat besöka Estland i större utsträckning och är nu igen den största enskilda kundgruppen där. I samband med finanskrisen minskade de finländska sexkundernas resor till Estland, men enligt de prostituerade är finländarna nu igen fler än de estniska kunderna.

Samtidigt är gatuprostitutionen i dag betydligt synligare än före krisen. Flera prostituerade säger att de har många kunder per dag.

− Det är sorgligt, det här är just det som kan hända dem som inte har något socialt nätverk när det krisar, säger Katri Eespere, jämställdhetsrådgivare på det estniska socialministeriet.

− Fram till mitten av förra decenniet lyckades vi stänga alla kända bordeller, men efter att ekonomin kraschade kom en ny generation prostituerade ut på gatorna.

De socialt mest utslagna prostituerade går längs med gatan Sõle, där jag ser dem varje gång jag kör förbi. Oftast går de runt precis utanför polishuset. Prostitutionen är laglig, men närheten till polisen ger de prostituerade en viss trygghetskänsla.

Enligt en undersökning gjord av det estniska Institutet för hälsoutveckling, är fyra av fem prostituerade födda i Estland. Av dem har nästan ingen en estniskspråkig bakgrund. 

Efter en kort paus är finländarna igen den största kundgruppen.

− Det verkar som om männen igen har pengar att använda, säger Eespere, som också är en sociolog som har undersökt sexköparnas attityder.

Underhållning för de flesta

Det är en myt att män som köper sex är sådana som inte får det någon annanstans. 

− För de flesta handlar det om underhållning, säger Eespere.

Enligt undersökningen av Institutet för hälsoutveckling i Estland har betydligt fler av de prostituerade erfarenhet av att ha jobbat utomlands nu än för några år sedan.

Marknaden hittade en balans under de svåra åren, när inte de finländska männen hade råd att åka till Estland för att köpa sex. De prostituerade åkte i stället till Finland för att tillmötesgå de finländska männens efterfrågan.

Medianåldern på en prostituerad i Estland är 36 år och en stor andel är ensamstående mödrar. Estland toppar EU-statistiken i både hiv-fall och dödsfall genom överdos av grov narkotika.