onsdag 7 maj 2014

Pressfrihet saknas i Ryssland


7 maj 2014

Den ryska pressen är inte fri. Det konstaterar den amerikanska tankesmedjan Freedom House i sin rapport för 2013.

Freedom House har rankat 197 länder och områden efter hur fri press de har. Förra året bedömdes 63 undersökta länder och områden ha pressfrihet. På 68 platser ansågs pressen vara ”delvis fri”, medan den bedömdes vara ”ofri” i 66 länder och områden. Ryssland hamnade på samma plats som 2012, 176, och tillhör därmed de länder som saknar pressfrihet.

Enligt rapporten behåller den ryska regeringen ett fast grepp om de nationella medierna samtidigt som myndigheterna i större utsträckning även försöker styra vilka åsikter som publiceras på bloggar och i utländska medier.

- Flertalet etermedier och privata tryckta medier kontrolleras av staten. Internet är en av få platser i Ryssland där det finns yttrandefrihet. Men förra året utökades kontrollen även över vad som publiceras på nätet, säger Karin Karlekar, projektledare för rapporten, till Radio Liberty.

Trots att pressfriheten är grundlagsskyddad i Ryssland är förståelsen för att en av mediernas roll är att kontrollera statsmakten mycket begränsad. Ryska politiker och tjänstemän utnyttjar ofta de korrupta domstolarna för att trakassera oberoende journalister som vågar ifrågasätta myndigheternas agerande, enligt rapporten. Under året stängdes nyhetsbyrån RIA Novosti och ett antal journalister, bloggare och visselblåsare åtalades för extremism och andra påhittade brott. Det finns också flera exempel på utländska journalister som vägrades journalistvisum under 2013. De förhindrades därmed att bevaka känsliga ämnen – till exempel kränkningar av mänskliga rättigheter i samband med förberedelserna inför de olympiska spelen i Sotji.