fredag 2 maj 2014

Putin: Internet är ett CIA-projekt


Publicerad 24.04.2014 - 23:37. Uppdaterad 25.04.2014 - 00:03

Rysslands president Vladimir Putin kallar internet för ett CIA-projekt och varnar ryssar att använda sökmotorn Google.

Under en föreläsning för unga journalister sade Putin att CIA har övervakat internet allt sedan det skapades. Alla sökingar på Google går via USA och lagras där, sade han.

Putin lät också förstå att Rysslands populäraste sökmotor Jandeks snart kan komma att granskas av myndigheterna. Jandeks är delvis registrerat i utlandet och enligt Putin kan det finnas andra än skattemässiga orsaker till det.

Med Jandeks görs cirka 60 procent av internetsökningarna i Ryssland. Programmet används också i flera andra länder.

De ryska medierna bevakas i stor mån av statsledningen, så den politiska diskussionen förs främst på internet. Under den senaste tiden har Ryssland begränsat internetfriheten genom en lag som ger regeringen rätt att stänga ner webbsidor utan ett domstolsbeslut.

Den här veckan klubbade parlamentet en lag som kräver att sociala medieföretag har sina servrar i Ryssland och att de sparar alla data i minst ett halvår. Vidare framskrider en lag som kommer att tvinga bloggare att följa samma regler som medierna om den genomförs.


Kommentarer

Putin / internet
Inlagt av Ryska Björnen (ej verifierad) 25.04.2014 - 00:07
Hmm, nu har det spårat ur fullständigt för Putin, jag ställer frågan är han allvarligt psyksjuk? Paranoid? Förföljelsemani? Det brukar sluta så för dom som är maktfullkomliga diktatorer, det övergår till storhetsvansinne. Det är väl ingen som har tvingat honom att använda internet om han inte vill använda det. Eller håller det på och går utför, slutet nära förestående.
En som ser en ytterst labil envåldshärskare.