måndag 6 april 2015

Merete Juhl: Danmark planlægger ikke at levere våben og militært udstyr til Ukraine


2. april 2015

Samtidig bemærkede den danske ambassadør, at danskerne hjælper Ukraine meget på et privat niveau: samler penge og sender humanitær bistand til Ukraine.

Danmark har ingen planer om at give Ukraine militært udstyr og våben. Det sagde den danske ambassadør i Ukraine Merete Juhl under en presse-konference i Kharkiv i onsdags, oplyser Nakipelo.TV.

Danskere hjælper Ukraine med private initiativer: samler penge og sender udstyr

"Vi gør alt, hvad vi kan fra vores side, men militært udstyr og våben er ikke vores del af arbejdet. Vi planlægger ikke at gøre det," sagde ambassadøren.

Merete Juhl bemærkede, at hun beundrer de danskerne, der vil hjælpe med private initiativer - folk indsamler penge og udstyr og transporterer det til de mennesker, som har behov for det, og som er fordrevet i det østlige Ukraine.

"Danmark er en tæt ven af ​​Ukraine. Vi følger nøje de processer, der finder sted i Ukraine. Vi forsøger at hjælpe både politisk og på business-niveau, og med parlamentariske initiativer i Danmark. De danske forretningsmænd, der kommer til Ukraine, vil arbejde her på et langsigtet grundlag," sagde Merete Juhl.

Ifølge oplysninger fra den danske ambassade i Ukraine gav Danmark til Ukraine 9 stk. GPS-udstyr og militære uniformer. Desuden har den danske regering til NATO Trust Fund ydet 300 tusind euro til militær støtte til Ukraine.

Dansk-ukrainsk samarbejde i reformering

"Vi har i Ukraine mere end 100 danske virksomheder. De er glade for at arbejde her, nogle af dem har i mere end 20 år kørt deres forretninger succesfuldt, og de vil fortsætte med at arbejde her på trods af de udfordringer, som de har. Det er ikke en hemlighed, at korruption er en af de største udfordringer, de møder her. Nogle virksomheder bemærker, at der skete nogle forbedringer i bekæmpelse af korruption. Men det er stadig et problem. Den danske regering arbejder i sammen med den ukrainske side med projeker for indførelse af ændringer i lovgivningen, som for eksempel i området for retsregler, reformer i rigsadvokatens tjeneste. Vi deler vores erfaringer med det danske system her på konsultations-niveau. Men vi forstår at det tager tid for at indføre alle de ændringer, og der skal først være en politisk vilje for at nå det," meddelte Merete Juhl i en samtale med journalister i Kharkiv.

Ukrainsk krig i de danske medier

Ifølge den danske ambassadør er situationen med informationsmidler meget tvetydig. Information er en del af krigen. Det er ingen hemlighed, at europæerne lidt for sent har forstået, at de skal filtrere information, og opmærksomt vurdere situationen. Der er nogle vesteuropæiske lande, som har glemt eller ikke rigtigt ville lytte. "Vi forstår nu, at vi skal også have en kontra-propaganda mod de negative oplysninger, som kommer udefra. Men I skal også analysere og filtrere informationen og dele den med med Europa," meddelte Merete Juhl. 

Om fredsbevarende mission i Donbass

Merete Juhl bemærkede, at spørgsmålet om indførelsen af ​​den fredsbevarende mission i Donbass er på dagsordenen, og betragtes blandt alle de mulighe løsninger for at afslutte konflikten i Ukraine.

"Vi har noteret anmodningen (fra Ukraine, red.) om udsendelse af en fredsbevarende mission. Men vi kan ikke drøfte dette spørgsmål selvstændigt. Spørgsmålet skal blive drøftet i New York, i FN. Hvis Den Europæiske Union vil arrangere en fredsbevarende operation, så vil det blive besluttet sammen med de andre EU-medlemmer. Jeg føler, at det internationale samfund har en stærk bevidsthed og vilje til at tænke på alle de mulige løsninger," (for at afslutte konflikten i Ukraine, red.), sagde ambassadøren.

Sanktioner mod Rusland

Den danske diplomat bemærkede også, at sanktioner er et af de eneste værktøjer til indflydelse på Rusland og "de skal fortsætte så længe, Rusland ikke opfører sig hensigtsmæssigt. Der er en logik med indførelse af sanktioner," understregede Merete Juhl.

"Danmark er et af de lande i EU, som stærkt støtter sanktioner mod Rusland. Vi ser, at disse sanktioner ikke kan påvirke straks, men vi tror, at de vil virke over tid, i det lange løb. Det koster mange penge for de danske virksomheder, der blev nødt at afbryde eksport til Rusland. Men de danske forretningsmand gør det bevidst, de taber indkomster fra salg med det russiske marked, fordi de tror, at det hjælper Ukraine med at påvirke Rusland og stoppe den militære konflikt," sagde ambassadøren.

Tidligere sagde den russiske ambassadør i København Mikhail Vanin, at i tilfælde af Danmarks tiltrædelse til NATOs missilforsvar, bliver de danske krigsskibe et mål for russiske atommissiler.