måndag 6 april 2015

Udenrigsministeriet, DR og TV2 hjælper Ukraine


1. april 2015

Ukraines nye nationale public service-station NPBU får hjælp fra Danmark.

Ifølge Danmarks Ambassade i Ukraine er en fri, uafhængig og kritisk presse er en af hjørnestenene i et demokrati. Derfor hjælper det danske udenrigsministerium, DR og TV2 Ukraines nye antionale public service-station NPBU (National Public Broadcasting of Ukraine) i et stort samarbejde.

Udviklingsminister Mogens Jensen udtaler:

"Ukraine har brug for en velfungerende national public service-broadcaster, der kan levere uafhængige, kritiske nyheder til befolkningen på alle platforme - radio, tv, online, mobil og sociale medier. Danmark har solide public service-erfaringer med nyhedsformidling på alle elektroniske platforme og har i de senere år været brugt af European Broadcasting Union, EBU, som skoleeksempel på, hvorledes dette skal gribes an. Det er derfor naturligt, at vi i Danmark støtter reformeringen af Ukraines public service-medier."

Naboskabsprogrammet under Udenrigsministeriet finansierer

Det er den tidligere tv-direktør i EBU Bjørn Eriksen, som leder projektet MYMEDIA, som udføres af danske NIRAS. Eriksen har fra DR og TV2 samlet et team med stor ekspertise indenfor IT, teknologi, HR, finansiering m.m. Holdet af eksperter skal sammen med ukrainske kollegaer være med til at opbygge NPBU, og arbejdet finansieres via Udenrigsministeriets Naboskabsprogram. Ukraine er et af prioritetslandene for Naboskabsprogrammet.

Ensidig russisk propaganda imødegås

I EU-regi gør Danmark, Storbrittanien, Litaun og Estland og den nordisk-baltiske kreds NB8 endvidere en stor indsats for at støtte frie russisksprogede medier med henblik på at imødegå den ensidige information, som Ukraines russisktalende mindretal udsættes for f.eks. i forbindelse med krigen i det østlige Ukraine.

Glæde i Ukraine over samarbejdet

Generaldirektøren og vicegeneraldirektøren for Ukraines nationale tv-station, Zurab Alasania og Victoria Romanova, udtrykker stor glæde over Danmarks engagement i sagen.

"Stærkt støttet af EU, Europarådet og EBU har det ukrainske parlament netop vedtaget en ny og fremsynet lovgivning, der baner vej for en velfungerende national public service-station med landsdækkende og regionalt tv, radio og film. I dag har de offentligt ejede medier i Ukraine under to procent af medieforbruget, mens 98 procent kontrolleres af kommercielle selskaber ejet af de store oligarker, der ikke hidtil har vist nogen interesse i at belyse korruptionen. Skal dette billede ændres, er det afgørende at få etableret en digital, multimedie nyhedsafdeling, der kan publicere på alle platforme, og at få sikret den nye broadcaster attraktive programmer for seere og brugere. Og her har vi brug for hjælpen fra bl.a. Danmark," siger Zurab Alasania.

Ukrainske medieredaktører uddannes i Danmark

Et nyt digitalt mediehus hos NPBU skal i den kommende tid etableres, og til brug for dette arbejde skal det dansk-ukrainske eksperthold analysere, beskrive og designe projektet.

"Samtidig inviteres ledende ukrainske medieredaktører til et 14 dages uddannelsesophold hos DR og TV 2 i Danmark. Det samlede projekt forventes afsluttet inden sommer 2015, hvorefter NIRAS/MYMEDIA understøtter NPBU i det fortsatte arbejde med de finansielle donorer og den efterfølgende fysiske implementering," siger nyhedsdirektør Michael Dyrby, TV 2.

Programpakke med kvalitets-tv fra Danmark, Sverige og Norge

For at NPBU kan skabe et reelt public servicetilbud er der brug for kvalitets-tv. Også her hjælper Danmark stationen på vej, idet stationen får en programpakke med lidt over 100 timers kvalitets-tv fra DR og TV2. Det er meningen, at lignende programpakker skal komme fra SVT i Sverige og NRK i Norge. Senere skal progrempakken udvides til 600 timers tv, der får professionel oversættelse og dubbing og som skal sendes i primetime i Ukraine.