fredag 10 juli 2015

Europa blir allt ryskare: Spanjorerna får munkavle


Publicerad 10.07.2015 - 17:00. Uppdaterad 10.07.2015 - 17:43

En kontroversiell lag som försöker begränsa möjligheterna att bland annat ordna demonstrationer trädde i kraft i Spanien den 1 juli.

Den första juli, alltså förra veckan, trädde en lag i kraft i Spanien. Officiellt kallas den för medborgarrättslagen, men i medierna och bland folk på gatan talas det om ”Ley Mordaza” (”munkavlelagen”). Anledningen till detta är att lagen uppfattas som ett stort slag mot yttrandefriheten i landet på grund av de begränsningar och straff den medför.

Dyrt att dricka öl i parken

Bland de saker spanjorerna nu kan bli bötfällda för finns sådant som att:

  • demonstrera utan tillstånd
  • demonstrera utanför vissa myndighetsbyggnader
  • dricka alkohol på offentlig plats
  • bemöta polisen med bristande respekt
  • motsätta sig vräkning från sitt hem
  • fotografera polisen utan tillstånd
  • fotografera eller videofilma utan tillstånd av polisen
  • att inte kunna styrka sin identitet med rätta ID-handlingar

Brott mot någon av de här, eller de övriga av de totalt 44 punkterna i lagen, kan ge böter på allt mellan 100 – 600 000 euro.

Nina Harjula är född i Finland men har bott i Spanien de senaste 12 åren. Hon menar att den allmänna åsikten bland spanjorerna är att lagen är en stor inskränkning av yttrandefriheten.

- Folk är ju väldigt besvikna och arga på att lagen trätt i kraft, och det har funnits allt från namnlistor och protester från medborgarrörelser, säger Nina.

Protester, protester, protester

Bland de mera iögonfallande protesterna mot lagen var hologramprotesten i april i år där man drog ihop en virtuell demonstration på gatorna.

Lagen har modifierats en del sedan förslaget först kom 2013. Vissa punkter har tagits bort för att de verkade för löjliga, som exempelvis förbudet att spela fotboll på gatan.

Förslaget till lagen kom redan 2013 efter att det spanska folket dragit ut på gatorna och demonstrerat på en skala som landet inte sett på länge – över 6000 demonstrationer mot regeringen under loppet av ett år.

Den ekonomiska krisen och regeringspartiet Partido Populars politik ledde till hög arbetslöshet, bostadslöshet och nedskärningar i skolan, sjukvården, socialförsäkringarna och den allmänna välfärden. Det spanska folket visade sitt missnöje med massdemonstrationer, vilket fick regeringen att börja fila på den nya lagen.

Det blir bättre sen

Trots de allvarliga begränsningar lagen innebär för det spanska folkets möjligheter att utöva sina demokratiska, medborgerliga rättigheter, tar spanjorerna det med mera ro nu än då förslaget ursprungligen presenterades.

- De flesta tror att det kommer att bli ett regeringsskifte i höstens val, från höger till vänster, säger Nina. Och man tror att de nya kommer att ta tillbaka delar av lagen eller modifiera den.

Nina tror däremot inte att lagen kommer att tas bort helt, utan att den nya regeringen snarare behåller de delar som gynnar dem på något sätt.

Faran med en lag som den här är att den öppnar upp för omtolkningar, tillägg och godtyckligt missbruk, och på många håll frågar man sig varför EU lyst med sin frånvaro i den här frågan.