fredag 24 juli 2015

Invandrargäng i Sverige: Johan rånades – polisen söker vittnen


21 juli 2015

21-årige Johan var på väg hem när han blev slagen, sparkad och rånad av ett gäng i centrala Sundbyberg.

Nu efterlyser polisen vittnen.

Johan hade varit på en krog i centrum, sagt hejdå till sin bror och skulle hemåt vid 02-tiden, natten till förra lördagen. Nära Sundbybergs centrums tunnelbana, i trapporna mot Prästgårdsgatan, hörde han någon ropa och springa efter honom.

När han vände sig om stod 8–12 personer där. De frågade efter cigaretter och fick den enda Johan hade. Stämningen blev hetsig och hotfull. De omringade honom.

– Sen gick det väldigt fort. Jag fick ett slag i ansiktet, sen 5–6 slag till mot huvudet.
Ett slag fick honom att falla baklänges över ett räcke och ned i en rabatt.

– Då hoppade de på mig. Det jag tänkte på var att försöka skydda ansiktet från sparkar, men jag gjorde inget motstånd. De slet av mig skorna och skulle ha min klocka.

Sparkarna fortsatte. Först efter cirka åtta minuter sprang förövarna nedför trappan med Johans skor och klocka. Johan tror att de försvann med tunnelbanan, men såg suddigt. Han lyckades ringa sin bror och polisen. På sjukhus konstaterades svullnader och sår på kroppen och i ansiktet, samt att två revben skjutits ur position av våldet.

Han har ont, men det som känns mest är ilska.

– Att så många hoppar på en person gör mig förbannad. Och hade det hänt i innerstan vore det en annan sak. Jag har bott i Sundbyberg i hela mitt liv, och alltid varit trygg här.

Polisen söker nu vittnen till händelsen som är rubricerad som grovt rån.

– Vi håller på att ta in kamerafilm och har gjort vissa beslag som skickats in på analys. Men vi behöver tips från folk som sett något. Kanske har man uppmärksammat det här gänget under kvällen, då vill vi att man hör av sig, säger Patrik Zanders på Västerortspolisen.

Personerna som rånade och misshandlade Johan uppskattas vara i åldrarna 17–20 år.