fredag 24 juli 2015

Asylturister i Sverige: Kristna flyktingar flyttade från asylboende efter hot av islamister


Publicerad 2015-07-18 15:28

Hot och trakasserier från fundamentalistiska islamister fick en grupp kristna asylsökande att flytta från ett av Migrationsverkets boenden i Kalmar län, skriver tidningen Östra Småland.

– Vi har fått information från två familjer som menade att de blev trakasserade av en grupp syrier som gjorde att de inte kunde bo kvar, säger Mikael Lönngren, ställföreträdande chef för Migrationsverkets verksamhet i Kalmar län till DN.

Händelsen ska ha inträffat på ett boende i Mönsterås där majoriteten av de cirka 80 asylsökande kommer från Syrien. Enligt tidningen Östra Småland ska den kristna gruppen ha utsatts för såväl hot som trakasserier, bland annat fick de inte ha kristna symboler, som kors runt halsen, och var inte välkomna in i gemensamma utrymmen när den aggressiva muslimska gruppen var där.

Stämningen blev till slut så hotfull att den kristna gruppen fruktade för sin egen säkerhet och flyttade därifrån.

– De vågade inte vara kvar. Stämningen blev för hotfull. Och de fick ingen hjälp, säger en källa med insyn i verksamheten till tidningen.

Mikael Lönngren bekräftar att de kristna familjerna har flyttat.

– De valde själva att ordna ny adress och flyttade därifrån utan vår medverkan eftersom de kände ett obehag, säger han.

Migrationsverket ser allvarligt på hoten och har varit ute på anläggningen för att informera om svensk lagstiftning för att liknande fall inte ska inträffa igen. Enligt Mikael Lönngren har det inte upprättats någon polisanmälan om hoten, och Migrationsverket kommer heller inte göra någon egen utredning.

– I och med att de flyttade självmant kan vi inte göra mer, men vi är alltid lyhörda om sökande känner sig otrygga och uppmanar självklart till att man ska göra en polisanmälan om man vill göra det.

Att asylsökande hamnar i konflikt om religionstillhörighet på Migrationsverkets boenden är ovanligt, uppger Lönngren. Bara ett fåtal fall har rapporterats.

– Men det kanske finns ett mörkertal som vi inte känner till.

Det görs heller ingen uppdelning i etnicitet eller religion på verkets förläggningar.

– Vi förutsätter att de som flyr för att få en fristad i vårt land också följer vårt lands lagar när de kommer hit, säger Mikael Lönngren.

Förra året sökte drygt 81.000 personer asyl i Sverige och majoriteten kom från muslimska länder, oftast Syrien. De kristna asylsökande kommer främst från Syrien och Irak. Trycket på asylboenden är hårt över hela landet. I Kalmar län finns 3.300 platser som oftast är fullbelagda.