fredag 17 juli 2015

Svenska kärnkraftskritiker: Finland är en bananrepublik


Publicerad 17.07.2015 - 12:33. Uppdaterad 17.07.2015 - 14:35

Det svenska nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken riktar hård kritik mot de finländska beslutsfattarnas hantering av Fennovoimas kärnkraftsbygge i Pyhäjoki.

Finland börjar allt mer likna en bananrepublik, där de som styr och ställer tänjer på lagar och beslut lite hur som helst, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

I går underkände Arbets- och näringsministeriet det kroatiska bolaget Migrit Solarna Energija som ägare i Fennovoima. Det innebär att Fennovoima inte uppfyllde riksdagens krav i tid för att få bygglov för kärnkraftverket.

"Projektet borde skrotas"

Det här borde ha inneburit att projektet skrotas, skriver Kärnkraftsfritt Bottenviken. Men i stället gav statsrådet Fennovoima mera tid att uppnå ett 60-procentigt finländskt ägande, i strid med riksdagens beslut. "Så funkar beslutsapparaten i Finland", konstaterar nätverket.

Näringsminister Olli Rehn från Centern sade i går att Fennovoima nu har tid till den sjätte augusti att uppfylla riskdagens krav på 60-procentigt inhemskt ägande. Till inhemskt ägande räknas också EU- eller EFTA-länder.