fredag 17 juli 2015

Asylturister i Sverige: Över hundra asylsökande misstänks för terrorbrott


Publicerad 14.07.2015 - 23:04

I Sverige har Migrationsverket under årets sex första månader anmält 130 asylsökande till Säkerhetspolisen Säpo, misstänkta för hot mot rikets säkerhet, skriver Dagens Nyheter.

Antalet anmälningar till Säkerhetspolisen har fördubblats, och är i år redan fler än under hela fjolåret, då anmälningarna var 120 till antalet.

- Siffran säger ingenting om hur många som är ett verklig hot mot säkerheten, utan det berättar att vi har hittat fler asylsökande som misstänks för brott, säger Mikael Ribbenvik, ställföreträdande generaldirektör på Migrationsverket, till Dagens Nyheter.

Människor som misstänks för krigs- eller terrorbrott ska enligt lagstiftningen inte få asyl och uppehållstillstånd i Sverige. Vid misstanke om brott hos en asylsökande ska Migrationsverket rapportera det till Säkerhetspolisen.

Enligt Ribbenvik beror den kraftiga ökningen av misstänkta på de utdragna konflikterna i Syrien och Irak. Han misstänker också att inte enbart offren söker asyl, utan också förbrytare. En annan orsak till ökningen är också att Migrationsverket lärt sig känna igen misstänkta asylsökande bättre.

- Det rör sig om personer som inte är ärliga om sin identitet, och inte vill berätta om sitt förflutna i hemlandet. Därför utbildar vi personalen och höjer kompetensen så att de ska veta vad de ska fråga och leta efter, säger Ribbenvik.

Nästan 32 000 personer har sökt asyl i Sverige hittills i år. Under fjolåret var antalet asylsökande omkring 81 500.