måndag 20 juni 2011

Slavarbete i Sverige: Hot och trakasserier på Huawei i Sverige


Publicerat: 8 juni 2011 kl 03:00 (uppdaterat: kl 06:00)

Anställda på det kinesiska företaget Huawei, som etablerat sig stort i Sverige, har drabbats av hot, trakasserier och bestraffning. Det uppger flera anställda och före detta anställda som Ekot talat med.

Ekot har talat med närmare 20 personer - anställda och före detta anställa varav flera chefer - om situationen på företaget. Samtliga har begärt att få vara anonyma.

– Public humiliation - offentlig förnedring - ingick i verksamheten. Två säljare blev utskällda inför hela personalen för att de gick tidigt en dag för att hämta på dagis. Chefen sa att de dagen efter skulle ha en Power Point klar som visade varför just de skulle få jobba kvar i företaget, säger en av dem.

– Den som ogillades av den kinesiska ledningen kunde bli omplacerad utan förvarning - till en annan avdelning eller "erbjudas" jobb i ett annat land. Det var ett sätt att bli av med folk som inte levde upp till förväntningarna, säger en annan.

Huawei, ett av världen största telekomföretag, etablerade sig i Sverige för några år sedan och har nu 500 anställda. Bolaget växer snabbt och har tagit flera stora prestigekontrakt och beskrivs ofta som Ericssons värsta konkurrent.

Problemen gäller säljbolaget.

Men Huaweis Nordenchef, James Chen, håller inte alls med. Av de 500 anställda är det bara 15 personer som slutat de senaste två och ett halvt åren och det visar att personal som är nöjd med sin arbetsplats, anser han.

– Och att flytta personal - det är bara ett sätt att ge dem som inte lyckats en ny chans, säger han.

Hot och trakasserier, då?

– Det förekommer inte. Personalen är bolagets största tillgång. Varför skull jag hota dem? säger James Chen.

När Ekot frågar den fackliga organisationen Unionen så bekräftar de bilden. Problemen bottnar i en kulturkrock mellan det kinesiska och svenska sättet att leda företag, menar Kari Andersson, som är ombudsman på den fackliga organisationen Unionen, som länge försökt få Huawei att skriva på ett kollektivavtal.

– Det kan bli konstiga uppsägningar, väldigt konstiga omplaceringar utan grund som vi kräver här i Sverige. Det kan handla endast om att man vill bestraffa enstaka arbetstagare för att de inte gör vad företaget förväntat.

På vilket sätt är det bestraffning?

– Det kan vara allt från att det är trakasserier till hot. Vissa personer säger att ledningen kan vända sig till dem och säga att ”du vet inte vad det här bolaget kan göra mot dig”, säger hon.
Arbetsförhållandena på Huawei i Kista har tidigare uppmärksammats i en artikelserie av nyhetsbrevet Telekom online. Där har bland annat framkommit att Huawei vägrat att teckna kollektivavtal i Sverige på rekommendation från huvudkontoret i Kina.