måndag 20 juni 2011

Slavarbete i Sverige: Medarbetare på Huawei jobbar 80 timmar i veckan

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4545189

Publicerat: 8 juni 2011 kl 16:25

En stor del av personalen på det kinesiska telekombolaget Huawei i Sverige är kineser som har tillfälliga arbetstillstånd. Enligt facket arbetar de under förhållanden som inte är acceptabla i Sverige, med till exempel 80-timmarsvecka.

Nu ska Migrationsverket granska om Huawei lämnat oriktiga uppgifter för att få tillstånden godkända.

– Migrationsverket ser väldigt allvarligt på uppgifterna om någon kan tvingas arbeta uppemot 80 timmar i veckan. Det är inte kollektivavtalsenligt, säger Alejandro Firpo som är enhetschef på Migrationsverket.

Anställda och tidigare anställda på Huawei talar om hot och trakasserier. För att få uppehållstillstånd måste Huawei erbjuda sina anställda villkor som gäller generellt på den svenska arbetsmarknaden.

Huawei saknar ett kollektivavtal, men bolagets Nordenchef James Chen menar att anställningskontrakten uppfyller de svenska villkoren.

– När personal jobbat över får de kompensation i form av ledighet, säger han.

Men andra källor säger att personal från Kina arbetar långt mer än vad som är tillåtet i Sverige. Att sitta över till midnatt är inte ovanligt. Och den fackliga organisationen Unionen säger att 80-timmarsarbetsveckor förekommer.

– Ledarskapet, organisationen och hur man styr verksamheten är väldigt kinesisk. Den liknar inte hur det fungerar på en svensk arbetsplats. Det finns ingen dialog överhuvudtaget mellan ledning och medarbetare och det finns inte särskilt mycket respekt för den svenska lagstiftningen heller, utan man vill gärna ha ett litet Kina på Huawei, säger Kari Andersson som är ombudsman på Unionen.