måndag 20 juni 2011

Pedofiler i Sverige: Svensk åtalas för sexövergrepp på barn

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4547641

Publicerat: 11 juni 2011 kl 04:00

En 67-årig svensk, som i mitten av maj greps i Tyskland, misstänkt för sexuella övergrepp mot barn i både Tyskland och Haiti, åtalas nu för ett 20-tal sexuella övergrepp mot barn.

Den åtalade svensken utreds också för ett fall av sexuellt övergrepp som ska ha skett i Haiti förra året, berättar Martin Steltner, presstalesman vid åklagarmyndigheten.

Utredningen mot den 67-årige svensken startade i mitten av april efter att två män gripits på flygplatsen i München då de var i sällskap med en 11-årig haitisk pojke.

Pojken reste med ett falskt pass och de bägge männen greps misstänkta för att ha försökt föra in pojken för att utnyttja honom i sexindustrin.

I samband med gripandet beslagtogs bland annat barnpornografiska bilder och vid en senare husrannsakan hittade polisen mer bilder på nakna barn tillsammans med flera vuxna.

Martin Steltner vid åklagarmyndigheten berättar att det inte går att säga om den nu åtalade svensken fanns med på bilderna, men detta blev starskottskotet för utredningen mot 67-åringen. Mannen greps kort därefter i sin lägenhet i Berlin.

Åtalet mot svensken handlar om flera sexuella övergrepp mot barn åren 2002 och 2003. Mannen har varit bosatt i Berlin sen ett tiotal år och har där jobbat som lärare på en skola.

Den 67-årige svenskens eventuella inblandning i barnsexhandel är ännu inte klarlagd och utredningen pågar fortfarande.

Men känt är att svensken varit medlem i samma hjälporganisation som en av de två övriga huvudmisstänkta.

Denna 57-åriga tysk har enligt polis och åklagare tidigare avtjänat ett flerårigt fängelsestraff för sexuella övergrepp mot barn.

Organisationen utger sig för att hjälpa gatubarn och ska bland annat ha drivit ett barnhem i det katastrofdrabbade Haiti.

Svensken och tysken ska ha varit där tillsammans flera gånger och misstänks för att ha förgripit sig på unga pojkar sexuellt där, berättar Martin Steltner.