måndag 20 juni 2011

Svenskt asylsvindleri: Filipstad tjänar miljoner på asylsökande

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4549262

Publicerat: 10 juni 2011 kl 16:55

Filipstads kommun har fått flera miljoner statliga kronor för att riva fallfärdiga lägenheter i Lesjöfors. Men lägenheterna står kvar - och hyrs ut till Migrationsverket. Miljonerna behåller kommunen. Det avslöjar P1-programmet Konflikt i morgondagens program.

Och det finns inga planer på att riva lägenheterna.

– De blir inte rivna inom överskådlig tid, så länge Migrationsverket hyr, men det är inte aktuellt för någon med uppehållstillstånd att bo i de fastigheterna, säger Anders Wennberg, ekonom på Filipstads kommun.

Får ni ändå hyra ut dem som bostäderna som ni gör nu?

– Ja, till Migrationsverket får vi det.

Filipstads kommun hyr ut de 51 lägenheterna i Lesjöfors till Migrationsverket för drygt två miljoner kronor om året. Asylsökande flyktingar bor i de fallfärdiga lägenheter som svenskar inte längre får bo i.

De sex och en halv miljoner kronor kommunen har fått från statliga Bostadskreditnämnden för att riva lägenheterna - behåller de.

– Men egentligen så är det här pengar ni annars inte skulle ha haft, för då hade ni rivit de här husen?

– Ja, precis. Det är ju jättebra för kommunen, och för Lesjöfors. Det är bra för ICA i Lesjöfors och för Konsum i Lesjöfors. Det är bra för alla. Och bra för Migrationsverket för alternativet är att de står tomma och måste rivas.

Dan Eliasson, generaldirektör på Migrationsverket, är inte lika positiv.

– Om det någonstans i det svenska offentliga systemet finns en ordning som innebär att du å ena sidan kan få pengar för att avveckla och samtidigt vi, eller någon annan annan aktör eller medborgare, hyr lägenheter så känns det som om det är en dissonans i systemet som någon borde titta på.