måndag 20 juni 2011

Asyl i Sverige bara för negrer, araber och bögar: Fristadsförfattare riskerar att utvisas


Publicerat: 14 juni 2011 kl 07:46

Sverige har förlorat sin position som pionjärland inom fristadssystemet, enligt Svenska Pen. Poeten Zurab Rtveliashvili kom till Sverige 2009 efter att ha förföljts, hotats och arresterats i sitt hemland Georgien. Men Migrationsverket har avslagit hans asylansökan.

– Det har gått sju månader men jag är fortfarande i ett chocktillstånd, inte bara jag utan hela min familj, säger Zurab Rtvelieshvili.

I sitt hemland Georgien var han med och startade organisationen "Egalitarian institute", som arbetar för demokrati och för att ta reda på vad som hänt med de regimkritiker som försvunnit spårlöst.

Han är fristadsförfattare i Stockholms stad – men det betyder inte att han får stanna i Sverige. Författarnas rätt till uppehållstillstånd prövas från fall till fall av Migrationsverket.
Många fristadsförfattare vill inte ha asyl utan vill kunna återvända till sitt hemland när de två åren är slut. Av de sexton författare som varit fristadsförfattare i Sverige hittills, har fem stycken sökt asyl.

Men vissa - som Zurab Rtveliashvili - hamnar i en livsfarlig situation när de nekas uppehållstillstånd.

Det här hotar att urholka hela fristadssystemet, menar Svenska Pen. Och enligt ordföranden Ola Larsmo får Sverige nu kritik från andra Pen-klubbar i Europa.

– Samma land, visserligen om det är olika instanser, men landet Sverige bjuder alltså in författare som man sen vill kasta ut igen. Som i fallet Zurab men också tidigare med Anisur Rahman i Uppsala.

I Danmark har man ändrat asyllagstiftningen så att författarna automatiskt får uppehållstillstånd i minst två år. I Norge är Pen en remissinstans i asylprocessen.

– Sverige har tidigare visat framfötterna när det gäller fristäder, och höll på att bli ett pionjärland. Men nu har vi gåtts om av de andra nordiska länderna som har varit mer aktiva. Det skulle behövas en tydlig politisk markering om att de står bakom det här systemet och vill att Sverige ska vara ett föregångsland när det gäller stöd till dissidenter och politiska aktivister.

Kulturrådet har regeringens uppdrag att verket för fler fristäder. Helen Sigeland på Kulturrådet säger att de för en dialog med Migrationsverket kring de problem som uppstår när det gäller uppehållstillstånd och arbetstillstånd.

– För att få ett arbetstillstånd ska man ha en arbetsgivare och det är inte många författare som har EN arbetsgivare. Det är en fråga, sen är det också den stora frågan vad som händer efter två år om man inte kan återvända. Jag är inte säker att asyl är lösningen, utan att man kanske måste tänka sig en förlängning av uppehållstillståndet.

Men migrationsminister Tobias Billström säger att det inte finns några planer på att se över reglerna.

– När det gäller skyddsbehovet måste varje enskild person prövas i enlighet med Utlänningslagen. Fristadssystemet är jättebra för att en person ska få ett bra mottagande i en kommun. Och jag har inget emot Svenska Pen som en källa till kunskap. Men i slutändan är det den enskildes skyddsbehov som ska prövas. Och det görs av migrationsverket och i sista hand en domstol. Fristadssystemet innebär inte att just författare har någon slags gräddfil i förhållande till andra yrkeskategorier inom kulturområdet.

Ola Larsmo håller inte med om att det handlar om att ge författare en gräddfil.

– Hur man än vrider och vänder på saken så är det så att skrivande människor alltid har stått mitt i förändringsprocesser som har lett till frihet och demokrati. Akten av att skriva, formulera vad människor tycker känner och tänker kommer alltid att gå emot förtryckarregimer, helt enkelt för att man talar sanning och inte håller sig till den offentliga lögnen, säger Ola Larsmo.

Zurab Rtveliashvili har överklagat sitt utvisningsbesked, och väntar på svar från Migrationsdomstolen.

Uppdatering: Zurab Rtveliashvili beviljades den 14 juni permanent uppehållstillstånd av Migrationsverket.