onsdag 28 december 2011

Folkhemmet Sverige: Sexuella kränkningar på demensboende

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=159&artikel=4862555

Publicerat: lördag 17 december 2011 kl 10:05

En dement man har blivit sexuellt kränkt på ett vård- och omsorgsboende i Örebro. Enligt kommunens utredning är det en av de anställda som kränkt mannen.

Kränkningarna består av att en av de kvinnor som jobbar på vård och omsorgsboendet har "uppmuntrat den demente mannen till olika former av sexuell kontakt", som det står i utredningen.

Mannen har låtit sig bli masserad på benet när kvinnan haft sin fot i hans skrev. Något som förmodligen gjort att han fått utlösning. Det här har hänt både i personalrummet och i dagrummet, och det handlar alltså om flera tillfällen.

Det var en kollega till den misstänkta kvinnan som i våras slog larm till sin chef. Efter att chefen pratat med flera andra som jobbar på boendet skriver hon i utredningen att kränkningarna pågick under ungefär ett par månader.

Omplacerad till nytt jobb

Den kvinna som anklagas för kränkningarna har jobbat i ungefär 10 år i äldreomsorgen. Hon har fått en skriftlig varning och blivit omplacerad, och enligt Tommy Henningsson som är förvaltningschef för Vård och omsorg på Örebro kommun så följer kommunen upp hur det går på den nya arbetsplatsen.

Kvinnan har kontakt med andra äldre i sitt dagliga arbete?

- Ja, men på en arbetsplats som vi har funnit lämplig, säger Tommy Henningsson. Initialt så blev vederbörande avstängd medan vi utredde det som hänt. Vår bedömning är att efter klargörande samtal så fungerar det utifrån att vi har tydliggjort vad som gäller i vår verksamhet, fortsätter Tommy Henningsson.

Hur har den demente mannen påverkats av det här?

- Det är svårt att uttala sig kring eftersom personen kanske har svårt att förmedla det, säger Tommy Henningsson, förvaltningschef för Vård och omsorg på Örebro kommun.