onsdag 28 december 2011

Våld i Sverige: Pojke dödade fyraåring

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4856846

Publicerat: onsdag 14 december 2011 kl 14:32

En 10-årig pojke har nu erkänt att det var han som dödade en fyrårig pojke i småländska Ljungby för två månader sedan. Och polisen betecknar nu brottet som uppklarat. Det sa Robert Loeffel vid Kronobergspolisen på en presskonferens i Växjö.

– Brottsrubriceringen i ärendet kvarstår och det är mord. Och den misstänkta tioåriga pojken har berättat att han har strypt den fyraåriga pojken till döds med ett hopprep.

Det var sent på eftermiddagen söndagen den 16 oktober som pojken var ute och lekte på en lekplats i området där han bodde i Ljungby. Han försvann och hittades sent på kvällen dödad i en skogsdunge.

En omfattande polisutredning startade och redan tre dagar senare tog Kronobergspolisen hjälp av riksmordkommissionen och gärningsmannaprofilgruppen.

Polisen har under de två månader som gått inte velat berätta någonting om utredningen. Men tidigt florerade rykten om att det var barn inblandade i mordet och det visar sig nu alltså stämma. En tioårig pojke som tidigt var aktuell i utredningen har nu berättat att det var han som dödade fyraåringen genom att strypa honom.

– Svårigheten i den här utredningen har varit att bevisningen har funnits hos barn och det har varit en mycket svår situation att hantera.

– Det har aldrig varit någon annan misstänkt än den här personen.

Det säger Yvonne Rudinsson som är chefsåklagare. Enligt henne så är det mycket ovanligt att barn mördar barn, det har bara hänt några enstaka gånger tidigare i Sverige. Polisen vill inte berätta om fler detaljer om mordet och ärendet överlämnas nu till sociala myndigheter.

– Nu är det socialen som måste agera med tanke på att gärningsmannen är under 15 år.