onsdag 28 december 2011

Arbetskraftsinvandring till Sverige: Den nya svenska modellen

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=1300&grupp=9035&artikel=4846982

lördag 10 december 2011 kl 09:03

Konflikt (57 min)

Den nya svenska modellen. Programledare: Daniela Marquardt. 41000 utomeuropeiska invandrare har kommit till Sverige med arbetstillstånd sedan 2008. Var arbetar de, hur har dom det på jobbet, blev livet här som de tänkt sig? Reportern Randi Mossige-Norheim ville ställa de frågorna till två uzbekiska bagare, men hamnade istället mitt i ett mysterium.

Om jakten på ett försvunnet bageri. ”Den största reformen av svensk invandringspolitik på årtioenden”, har den kallats. Men har lagen om arbetskraftsinvandring gjort tillvaron tryggare för Dilshod, Lancik och de försvunna bagarna från Uzbekistan? Konflikts Randi Mossige-Norheim rotar bakom det ordnade regelverket och hittar en dold värld av utnyttjade arbetare, slavkontrakt och handel med arbetstillstånd.

2008 ändrades reglerna för arbetskraftsinvandring till Sverige. Det är nu olika arbetsgivare som avgör om de har ett behov av arbetskraft, tidigare var det länsarbetsnämnden. Facket bedömer om arbetsvillkor och lön är i nivå med kollektivavtal, och om de godkänner ansökan så skickas papprena sedan till Migrationsverket som slutgiltigt bestämmer om personen i fråga ska få komma hit för att arbeta. Meningen var att den stora svarta arbetsmarknad som tidigare fanns i Sverige skulle bli vit, att människor från andra länder skulle ges en hederlig chans att tjäna pengar under en tid i Sverige.

Konflikts Randi Mossige-Norheim bestämde sig för att söka upp några av de 41000 utomeuropéer som kommit till Sverige för att arbeta sedan regelverket ändrades. Hon ville ställa några enkla frågor: var arbetar de, hur har dom det på jobbet, får dom den lön de blivit utlovade? Men frågorna kunde sällan besvaras, många av dem hon mötte var vettskrämda och ville inte låta sig intervjuas. Inte heller arbetsgivare ville låta sina anställda berätta om livet i Sverige. Så - är det i själva verket någon skillnad i arbetsvillkoren nu jämfört med innan reglerna ändrades? Randi sökte svar.

Om jakten på ett försvunnet bageri (34:17)
Sedan reglerna för arbetskraftsinvandring ändrades 2008 har 41000 utomeuropéer kommit till Sverige med arbetstillstånd. Randi Mossige-Norheim sökte svar på vilka de är, vad de hoppas på och hur de har det på jobbet. Har livet blivit bättre för arbetskraftsinvandrare idag jämfört med innan det nya regelverket fanns?
Lördag 10 december 2011 kl 09:35 (Konflikt)

I studion för att diskutera det nya regelverket och konsekvenserna av lagändringen finns Monika Arvidsson, ekonom på LO med inriktining på arbetsmarknadsfrågor, och Karin Ekenger, arbetsmarknadsexpert på Svenskt Näringsliv.

En av de grupper som utnyttjats särskilt hänsynslöst under åren som gått är bärplockarna, som oftast kommer från olika länder i Asien. För de människor från Vietnam, Thailand, Kina och Bangladesh som återkommit år efter år under förespegling att kunna tjäna stora pengar i de svenska bärskogarna, innebar den nya lagen om arbetskraftsinvandring i praktiken ingen förändring.

På pappret lovade arbetsgivarna fasta löner enligt kollektivavtal men väl i skogen såg bärplockarna inte röken av några pengar. Konflikts reporter Randi Mossige-Norheim har under en längre tid skildrat rovdriften med människor i bärskogen. Och inför årets bärsäsong reagerade också Migrationsverket på missförhållandena, berättar verksamhetschefen Alejandro Firpo.

Hur gick det för de vietnamesiska bärplockarna? (4:44)
Randi Mossige-Norheim har i flera reportage skildrat hur vietnamesiska bärplockare blev lurade på sina pengar i Sverige sommaren 2010. Flera av dom har förlorat sina hus som dom pantsatte innan resan till Sverige, andra har stannat kvar illegalt i Europa för att försöka arbeta ihop till sina stora skulder i Vietnam. Skandalen har fått Migrationsverket att ändra tillämpningen av sitt regelverk, berättar avdelningschefen Alejandro Firpo.
Lördag 10 december 2011 kl 09:30 (Konflikt)