lördag 31 december 2011

Knarksmuggling till Sverige: Rekordbeslag av kokain

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=4881885

Publicerat: torsdag 29 december 2011 kl 11:04

Länskriminalpolisen i Stockholm har gjort det hittills största beslaget av kokain i Sverige. Totalt beslagtogs 46,5 kilo kokain. Idag väcks åtal mot fyra män vid Solna tingsrätt.

Beslaget var resultatet av en omfattande spaningsinsats som pågick under slutet av 2010 och våren 2011. Till att börja med kunde tre personer gripas och cirka 5 kilo kokain beslagtas. Men de tre hade också haft kontakt med en fjärde man som polisen ville ha tag på.

Via SL:s övervakningskameror kunde mannen, som vid tillfället bar en vit keps, spåras ut till Farsta. Polisen satte in en spaningsgrupp där och efter några timmar dök mannen upp, återigen i samma vita keps.

När han greps hade han en nyckelknippa på sig och genom att prova nycklarna i en mängd lägenheter i Fagersjöområdet, som av olika anledningar blev intressant i utredningen, hittade polisen så småningom rätt.

I lägenheten dit nycklarna gick hittades en stor mängd kokain, gömt ovanpå kylskåpet och i en sockel i lägenheten.

Totalt har över 45 kilo kokain beslagtagits i utredningen. Enligt polisen var dt med stor säkerhet avsett för den svenska marknaden. Polisen uppskattar att narkotikan skulle vara värd ungefär 145 miljoner kronor om den såldes på gatan.