lördag 31 december 2011

Sexbrott i Sverige: Fällande domar i kopplerihärva

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=128&artikel=4881907

Publicerat: torsdag 29 december 2011 kl 11:10

Idag kom domarna i den uppmärksammade kopplerihärva där bland annat före detta kommunrådet i Laholm Per Asklund stod åtalad för köp av sexuell tjänst alternativt försök till köp. Han döms för den lindrigare åtalspunkten till 40 dagsböter.

Den 47-årige man som åtalats efter polisens avslöjande i början av hösten döms till fem månaders fängelse för koppleri. Rätten anser det bevisat att mannen både organiserat och tjänat pengar på den verksamhet som hans fru och ytterligare en kvinna haft under i två lägenheter i centrala Halmstad. Men eftersom det inte blev så många kontakter mellan de två kvinnorna och sexköpande kunder räcker det enligt rätten med fem månaders fängelse.

Sex personer har varit åtalade för köp av sexuell tjänst. Fem av de fälls för detta. För Per Asklund, som lämnade sin post som kommunråd och övriga politiska uppdrag i Laholm efter avslöjandet, begränsas brottet till Försök till köp av sexuell tjänst. Asklund har hävdat att det handlat om massage inom lagens råmärken. Men rätten anser att Asklund har betalat för vad som ska definieras som sexuell tjänst, och oavsett vad som blev det faktiska resultatet, döms han därför till dagsböter på sammanlagt 8000 kronor.

Åklagaren Lena Lithner är nöjd när det gäller domen mot politikern. Hon hade åtalat också för fullbordat brott, men hela tiden tyckt att han i vart fall skulle dömas för försök till sexuell tjänst, som tingsrätten också tyckt. Om hon kommer överklaga vet hon inte säkert än, men när det gäller just politikerna tror hon inte att hon kommer överklaga.

Politikern nekade under rättegången till sexköp, men medger att han sökt efter eskort på internet. Han var övertygad om att kvinnan var prostituerad, men säger att han betalade för en sensuell massage, inte för sexuella tjänster. Politikerns advokat Gunnar Ahlgren säger att hans klient inte hunnit smälta domen än, men naturligtvis är besviken.

– Det är bara att konstatera att Tingsrätten och vi har en annan uppfattning av det som min klient har förklarat under rättegången.

Att det skulle handlat om massage?

– Det är i alla fall inte någon avsikt att köpa någon sexuell tjänst. Och än mindre köp av sexuell tjänst, vilket tingsrätten också kommit fram till att det inte är.

De har ännu inte beslutat om de kommer överklaga domen.