lördag 31 december 2011

Protest för fängslad rysk aktivist

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4883204

Publicerat: fredag 30 december 2011 kl 01:15

I över hundra dagar det senaste året har den ryske vänsteraktivisten Sergej Udaltsov suttit fängslad, dömd för bland annat olydnad mot polis. I går kväll ledde hans fall till ännu en i raden av regimkritiska demonstrationer i Moskva.

Enligt parlamentsledamoten Ilja Ponomarjov hämnas makten en av landets mest ihärdiga aktivister.

– Det är en personlig hämnd för att Sergej Udaltsov och hans parti Vänsterfronten var med och tog initiativ till den demonstrationsvåg som började dagen efter parlamentsvalet den 4 december, som bara har tilltagit och som har överrumplat och skrämt upp den ryska makten rejält, säger han.

Själv har 34-årige Sergej Udaltsov inte deltagit i någon av demonstrationerna. Han greps på oklara grunder redan på valdagen, dömdes till fem dagars fängelse för olydnad mot domstolsbeslut, inledde en hungerstrejk, hamnade på sjukhus för att därifrån föras direkt till rättssalen där han återigen dömdes, den här gången till 15 dagars fängelse på ännu oklarare grunder.

I söndags, på juldagen, förlängdes fängelsevistelsen med ytterligare tio dagar för en enmansaktion Udaltsov genomförde i oktober.

I går på Pusjkintorget mitt i Moskva krävde de upp emot 500 som samlats att Udaltsov ska släppas, men eftersom demonstrationen inte fått tillstånd från Moskvas stad genomförde man protesten i form av ett möte med parlamentsledamoten Ilja Ponomarov från partiet Rättvisa Ryssland.

I megafon vände han sig till deltagarna på mötet och krävde att samtliga politiska fångar i Ryssland ska släppas fria. Enligt Ilja Ponomarjov är de flera tusen och de har återigen blivit fler med Vladimir Putin och Dmitrij Medvedev vid makten.

Den mest kände fången som anses sitta fängslad av politiska skäl är den tidigare oljemiljardären Michail Chodorkovskij och att släppa honom och andra politiska fångar har varit ett av huvudkraven i de stora protestdemonstrationer som hållits sedan parlamentsvalet den 4 december.

Ingen greps i samband med manifestationen i Moskva i går men gripanden rapporteras från andra ryska städer där liknande aktioner hölls. Det är ett tecken på rättssystemets dumhet, säger parlamentsledamoten Ilja Ponomarjov.

– I dag vet alla vem Sergej Udaltsov och nu tror jag landets ledning funderar över vad man ska göra och hur man ska straffa den domare som dömde honom, säger han.