onsdag 28 december 2011

Korruption i Sverige: Jurister säljer arbetstillstånd till utomeuropéer

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4847228

Publicerat: fredag 09 december 2011 kl 06:26

Ekot kan i dag avslöja att det bedrivs illegal handel med de arbetstillstånd som beviljas utomeuropeiska medborgare som vill komma och jobba i Sverige. Ett arbetstillstånd i Sverige kan kosta upp till hundratusen kronor, enligt Ekots källor.

2008 ändrades reglerna så att utomeuropeiska medborgare kan få tillfälligt arbets- och uppehållstillstånd i Sverige, om de bara kan visa att de har ett arbete. Och arbetar man i Sverige i minst fyra år kan man sedan beviljas permanent uppehållstillstånd.

Ekot har talat med personer som beskriver en illegal handel med arbetstillstånden. De som vill komma och jobba i Sverige betalar upp till hundra tusen kronor för både resa och arbetstillstånd. Sedan är det arbetskraftsrekryterare, svenska arbetsgivare och juristfirmor som delar på pengarna.

Ekots källor är själva beroende av det illegala systemet, eller tjänar pengar på det, så de är inte beredda att tala öppet.

Men Ekot har talat med en jurist som jobbat på en juristfirma, och där träffade hon personer som hävdade att de betalat stora summor för arbetstillstånd de sedan inte fick. Det var hennes chef som skulle ha tagit betalt för arbetstillstånden.

– Jag kan bedöma att det rörde sig om tio-femton ärenden. Men i de flesta fall så påstod de att de betalat mellan 50 000 och 100 000 kronor, säger hon.

Oftast finns jobbet bara på pappret. Personerna som beviljas arbetstillstånd för att jobba i Sverige, står bara på ett företags lönelista, men utan att sedan jobba där. Och för att skattemyndigheterna inte ska upptäcka fusket tvingas personen att betala sin egen skatt till den påstådda arbetsplatsen. Och för att ha råd med det jobbar de någon helt annanstans, ofta svart.

Alejandro Firpo är chef på Migrationsverkets arbetstillståndsenhet. Han bekräftar att det bedrivs handel med arbetstillstånd, men säger att det är svårt för myndigheterna att komma åt.

– Det du beskriver är något som vi har hört genom olika påståenden och olika källor. Vi har ett tätt samarbete med polisen och de har berättat att det här kan förekomma. Och det som gör det extra svårt är när det är så utstuderat, att människor är beredda att betala i stället för att få rätt lön, så är de beredda att betala de här kontrollavgifterna mot Skatteverket. Så när vi får tips via exempelvis polisen, i vårt samarbete, så gör vi kontroller. Och då ser det bra ut. Då ser det ut som att personen har jobbat och att personen betalar sociala avgifter till Skatteverket. Och då står vi, från myndigheternas sida, ganska handfallna, säger Alejandro Firpo.