torsdag 19 april 2012

Bildt: Inget hopp om att påverka Telia Sonera

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5071192

Publicerat: onsdag 18 april 2012 kl 16:48

Regeringen som är största ägare i Telia Sonera har i dag reagerat på uppgifterna om att teleoperatören har ett nära samarbete med säkerhetstjänster i bland annat Vitryssland och Azerbajdzjan.


Finansmarknadsminister Peter Norman (M), regeringens ansvarige för statliga företag, har på onsdagen talat med Telias Soneras ordförande Anders Narvinger.

Ministern har bett honom komma till ett möte på finansdepartement för att förklara medieuppgifterna. Telia Sonera ska också få i uppdrag att ta fram en handlingsplan för hur företaget ska arbeta med demokratifrågor i delägda bolag, enligt ett skriftligt uttalande från regeringskansliet.

"Statligt ägda bolag ska ha en genomtänkt strategi för att hantera mänskliga rättigheter. De statligt ägda bolagen förväntas bedriva ett aktivt arbete i dessa frågor såväl i de egna bolagen som i samarbete med affärspartners och dotterbolag", framhåller Norman i det skriftliga uttalandet.

"Regeringen förväntar sig att svenska statens företag gör vad de kan för att underlätta demokratisering i de länder där de verkar och på samma sätt gör vad kan för att inte gå diktaturens ärenden. Att ha den svenska staten som ägare förpliktigar", påpekar finansmarknadsministern.

Det handlar om Telia Soneras verksamhet i sex länder i Östeuropa och Centralasien, alla med auktoritära regimer. Enligt Sveriges Televisions program Uppdrag Granskning har företaget via sina dotterbolag ett samarbete med flera säkerhetstjänster som gör det möjligt att övervaka oppositionella via mobilnäten. Sms, telefonsamtal och uppgifter om var personer befinner sig ska vara fritt tillgängliga för säkerhetstjänsten.

Utrikesminister Carl Bildt tror att ett ingrepp från regeringen som äger 37 procent i Telia Sonera skulle ha liten påverkan.

– Det är inte Telia Sonera som gör någonting i formell mening i Vitryssland överhuvudtaget. Utan ett svensk-finskt företag där svenska staten har en minoritetspost, har en minoritetspost i ett annat företag i ett annat land, som äger i allt väsentligt är företag i Vitryssland operatör där. Det är väldigt många steg innan du kommer fram. Även om vi skulle göra det, så tror jag inte att det skulle hjälpa i det här konkreta fallet.

Uppdrag granskning uppger att säkerhetstjänsterna erbjuds egna arbetsrum i teleoperatörens lokaler, om det säger Carl Bildt så här.

– Jag skulle inte erbjuda rum, men jag vet inte vad som har inträffat, de får väl redan ut det, faktiskt.