lördag 28 april 2012

Pennalism och mobbning i Sverige: Misshandel och kränkningar på internatskolor

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5085130

Publicerat: fredag 27 april 2012 kl 15:53

Det fortsätter att storma kring landets tre riksinternatskolor. I dag häktades ytterligare två elever vid internatskolan i Sigtuna misstänkta för misshandel. I dag kom också domen mot två elever som åtalats för misshandel på Grennaskolan.

En av Grennaskolans elever berättade i tingsrätten om hur hans tid på skolan blev en mardröm där han kränktes och utsattes för våld.

I dag kom domen, där en av eleverna dömdes för misshandel till 50 timmarsungdomstjänst för att ha slagit honom med ett skärp i baken. Misshandeln ska dessutom ha filmats och visats upp för andra elever.

Ytterligare en elev var misstänkt för att ha sparkat honom i ryggen, men där friar tingsrätten eftersom det inte går att bevisa vad som hänt.

I dag häktades ytterligare två elever från Sigtunas internatskola och totalt är nu fem elever där häktade misstänkta för bland annat grov misshandel.

– Vi kommer nu att göra ett extra besök med anledning av de uppgifter som nu kommit fram, säger Kjell Hedwall, avdelningschef på Skolinspektionen.

Vad är det du reagerat på?

– Det är uppgifter om våld och misshandel och det är ju allvarliga former av kränkningar.

Också på Lundsberg förekommer uppgifter om våld och kränkningar. Nyligen beslutade Barn- och elevombudet att skolan ska betala närmare 180 000 kronor i skadestånd till en av eleverna som ska ha utsatts.

Kjell Hedwall säger att situationen på riksinternaten måste förbättras.

– Vi kommer ju att fortsätta vår granskning till vi känner oss säkra på att skolorna rättar till de brister vi har sett.

Vilken betydelse är det att det är internat där eleverna bor på skolan?

– Det gör det ju naturligtvis ännu allvarligare om man som utsatt elev inte kan komma undan någon gång på dygnet.