lördag 21 april 2012

Finland kritiserar Telias samarbete med diktaturer

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5075166

Publicerat: fredag 20 april 2012 kl 18:26

Nu reagerar den finländska regeringen på uppgifterna om att Telia Sonera samarbetar med diktaturstater genom att öppna sina telenät för övervakning.

Utvecklingsminister Heidi Hautala, säger att Telia Sonera måste ta ett större ansvar och att exportlagstiftningen borde skärpas:

– Man kanske inte borde kunna exportera alla element i de här tekniska systemen till länder som använder dem mot medborgarnas rättigheter, säger Heidi Hautala, utvecklingsminister i Finland med ansvar för ägarstyrning.

Det visat sig att säkerhetstjänster i diktaturer som Vitryssland och Azerbajdzjan har fri tillgång till telesystem som ägs av Telia Sonera. Uppdrag Granskning i Svt har tagit fram många exempel på oppositionella som avlyssnats och gripits.

Telia Sonera har försvarat sig med att man måste följa lagen i alla länder, men det duger inte, säger Heidi Hautala.

– Lagstiftningsmässigt är det ju väldigt problematiskt i länder som Vitryssland, Kazakstan och Azerbajdzjan där regimerna utnyttjar de tekniska möjligheterna på ett sätt som inte innebär rättstatsprinciper. Företaget har ett större ansvar än vad Telia Sonera nu vill se, säger hon.

Sveriges ansvarige minister Peter Norman har kallat till ett möte om Telia Soneras affärer i icke-demokratiska stater, och ägarrepresentanter från Finland kommer att delta.

– Jag är väldigt glad om vi får igång en diskussion om vad det här samarbetet mellan företagen och regeringar kan innebära, så att vi kommer bort från den väldigt pinsamma situationen att vi vet att kommunikationsteknologi som i sig är demokratifrämjande grovt missbrukas, säger Heidi Hautala.