http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5069831
Uppdaterat: onsdag 18 april 2012 kl 09:20 (publicerades onsdag 18 april kl 06:00)
Halvstatliga Telia Sonera hjälper diktaturer att kartlägga och motarbeta regimmotståndare. Det uppger SVT:s Uppdrag granskning i kvällens program som rapporterar om hur säkerhetstjänsten i länder som Azerbajdzjan och Vitryssland till och med har eget arbetsrum hos teleoperatören och har fri tillgång till uppgifter.
– Slutsatsen är väl uppenbar, om jag ringer min vän och direkt får höra en reaktion på polisradion, så arbetar de väldigt effektivt. Det var första gången jag upptäckte att de avlyssnade min telefon, säger Dimitri, som engagerar sig fackligt i Vitryssland, till Uppdrag granskning.
Länderna Uzbekistan, Kazakstan, Tadzjikistan, Azerbajdzjan, Georgien och Vitryssland har alla auktoritära regimer, och i alla länderna är Telia Sonera, vars största ägare är svenska staten, verksamt via dotterbolag.
Tidigare har det rapporterats om och varnats för att telebolagen med sina nät kan bli en del av regimernas övervakningsapparat. Sveriges Televisions program Uppdrag granskning uppger nu att Telia Sonera samarbetar nära med regimerna. Bolaget ska ha installerat ett system som ger säkerhetstjänsterna tillgång till sms, telefontrafik och var människor befinner sig.
Enligt Erik Ström, professor i kommunikationssystem på Chalmers Tekniska högskola i Göteborg, är det inga problem att både positionera och avlyssna användare med hjälp av operatörernas mobilnät.
– Tekniskt möjligt är det alla gånger. Normalt är signalerna från mobilerna till basstationerna krypterade, så det är ganska svårt att lyssna av radiovågorna och därigenom själva telefonsamtalen. Men däremot någonstans i systemet så omvandlas signalerna till klartext och då kan man helt enkelt lyssna av telefontrafiken någonstans i det fasta systemet.
Thomas Jönsson, chef för extern kommunikation på Telia Sonera, säger att så länge inte FN eller EU har riktat sanktioner mot ett land kan bolaget göra affärer där.
– Men när det gäller lagar och regler är det uppgifter för länder och regeringar och inte upp till enskilt bolag kan styra utan vi följer de lagar som finns.
Staten äger 37 procent i Telia Sonera, men ansvarig minister Peter Norman vill inte kommentera uppgifterna om bolagets affärer i Centralasien.
En annan ägare, Folksam, har tidigare ställt frågor om mänskliga rättigheter på Telias bolagsstämmor och chefen för ägarfrågor där, Carina Lundberg Markow, är kritisk också nu.
– Ja, om man till och med har gått så långt att man låter säkerhetstjänsten ha kontor i de egna lokalerna, då har man definitivt passerat någon form av gräns.
Carina Lundberg Markow kräver att Telia Sonera inför en uppförandekod, också i dotterbolagen.
– Och att man använder transparens. Att man är tydlig och talar om för kunderna, och oss som är aktieägare, att i de här länderna kan vår utrustning användas till att övervaka medborgarna och kunderna.
Telia Sonera försvarar sina affärer i Centralasien med att all kommunikation är bra, och uppgifterna i Uppdrag granskning kom inte som några nyheter för Thomas Jönsson på Telia Sonera.
– Jag kan inte säga om något var överraskande. Det är självklart så att det man ser i programmet med enskilda människor som lider är något man blir berörd av.