lördag 14 april 2012

Rysk schizofreni: Finsk forskare gripen i Ryssland

http://svenska.yle.fi/nyheter/artikel.php?id=242761

13.04.2012 16.42

Ryska myndigheter grep i onsdags den finländske forskaren Seppo Knuuttila då han tog vattenprover i floden Luga.

Knuuttila som arbetar på Finlands miljöcentral förhördes i åtta timmar av polisen i Kingisepp innan han släpptes. Då Knuuttila kom till den finska gränsen greps han på nytt. Efter ytterligare förhör i sex timmar tvingades han överlåta sin dator till de ryska myndigheterna. Knuuttila har nu återvänt till Finland med hjälp från generalkonsulatet i S:t Petersburg.

På Finlands miljöcentral berättar man att Knuuttila rörde sig ensam vid floden Luga. Ett lokalt vaktbolag som jobbar för den lokala gödselfabriken grep Knuuttila eftersom bolaget ansåg att han olovligt rörde sig på fabrikens inhägnade område.

Knuuttila hade inget pass med sig och det dröjde därför innan han kunde styrka sin identitet. Knuuttila själv säger att han befann sig på det område som man har kommit överens om med de ryska myndigheterna.

Finska och ryska myndigheter kom i mars överens om att mäta fosformängderna kring Euro Chems gödselfabrik i Kingisepp i Ryssland. Enligt överenskommelsen har finländska forskare släppts in i området. Speciellt har forskarna mätt höga fosforhalter i floden Luga. Det är meningen att forskarna ska ta reda på om utsläppen kommer från fabriken eller från ett gammalt gruvområde i närheten.