torsdag 19 april 2012

Kritik mot Telia Soneras agerande i diktaturer

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5070651

Publicerat: onsdag 18 april 2012 kl 12:58

Nu kommer det kritik mot Telia Sonera. Enligt nya uppgifter har företaget haft ett nära samarbete med auktoritära regimer i Centralasien vars säkerhetstjänster fått tillgång till oppositionellas teletrafik.


Att Telia Sonera vet att deras telenät används för övervakning i till exempel diktaturen Vitryssland och ändå fortsätter att bedriva verksamhet där är särskilt anmärkningsvärt, säger Lise Berg, generalsekreterare på Svenska Amnesty.

– Man har ju en kunskap om vad som sker i verksamheten och hur den faktiskt ändå bidrar till de kränkningar som sker.

Bör man vara där med den kunskapen i bagaget?

– Om man inte kan få garantier för att verksamheten inte medverkar till de här kränkningarna så bör man fatta ett beslut om att inte vara där helt enkelt, säger Lise Berg.

Telia Sonera är via dotterbolag verksamt i flera länder i Centralasien, bland dem Vitryssland och Azerbajdzjan, som båda har auktoritära regimer. Enligt Sveriges Televisions Uppdrag granskning har Telia Sonera ett nära samarbete med säkerhetstjänsterna i flera länder som ger dem fri tillgång till sms, telefonsamtal och information om var människor befinner sig.

En order från diktaturens Vitryssland och president Lukasjenko säger att alla nya operatörer i landet ska meddela det till KGB inom en månad för att de ska kunna installera ett övervakningssystem.

Staten är majoritetsägare i Telia Sonera. Statsminister Fredrik Reinfeldt säger nu att ansvarig minister Peter Norman ska prata med Telia Sonera om mänskliga rättigheter.

– Jag har hört nu på morgonen att Peter Norman avser att samtala med ledningen för Telia Sonera, just utifrån utgångspunkten att svenska staten är storägare och för att säkerställa att vår betoning av mänskliga rättigheter respekteras, säger Fredrik Reinfeldt.

Mats Odell är ordförande i Näringsutskottet, som ansvarar för de statliga bolagen. Han tycker att telekombolagen måste göra mer än att bara följa ett lands lagar och regler när man gör affärer med diktaturstater.

– Det är viktigt att man inom sektorn hittar en uppförandekod så att man samlat kan stå upp mot regimer som kräver orimliga saker som kränker demokrati och mänskliga rättigheter, säger han.

Hur ser du på statens ansvar?

– Det bör användas för att driva på i den här riktningen, säger Mats Odell.

Telia Soneras inställning är att telekommunikation är bra för demokratiutvecklingen i Centralasien, men att systemen missbrukas är svårt att lösa, säger bolagets kommunikationschef Cecilia Edström.

– Det är ett problem som vi inte ensidigt kan lösa. Vi måste jobba med det här i det dagliga, samtidigt jobbar vi tillsammans med ett tiotal operatörer om hur vi ska agera när nationell lagstiftning står i konflikt med mänskliga rättigheter, säger hon.