lördag 28 april 2012

Arbetsolyckor i Sverige skördar ett liv i veckan

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=5084717

Publicerat: fredag 27 april 2012 kl 13:46

I Västsverige dog 12 människor i arbetsolyckor förra året. I hela landet dör i genomsnitt mer än en person i veckan i arbetsolyckor, detta enligt en rapport från LO-distriktet i Västsverige.

– De största bristerna är att man inte tar sina egna risker på allvar utan det händer ofta en olycka och då börjar man jobba, men då är det redan försent, säger Ronny Mattson som är skyddsombud på GS-Facket.

I år är det hundra år sedan det första skyddsombudet utsågs på svenska arbetsplatser. Men trots hundra år av arbete för en säkrare miljö för de anställda så finns det fortfarande mycket att göra.

– Utrustningen vi använder har blivit säkrare och medvetenheten har blivit bättre men tyvärr har stress och ökat arbetstempo motverkat att det går åt rätt håll.

Det dör i genomsnitt en person i vecka på svenska arbetsplatser och i Västsverige dör det en person i månaden. Fram till 2009 var dödstalen i arbetslivet fallande. Men de två senaste helåren har dödsfallen ökat igen. Nu vill LO i Västra Götaland införa en nollvision för arbetsrelaterade dödsfall. införa en no

– Vi ska jobba stenhårt med att driva opinion för att få resurser, säger Dan Gabrielsson ordförande LO Västra Götaland.

– Varje dödsfall är ett misslyckande och här har regeringen ett ansvar, LO ett ansvar, våra skyddsombud och framförallt har arbetsgivarna ett ansvar.