fredag 27 april 2012

Svenska Migrationsverket: Migrationsanställd gömde handlingar


Publicerat: torsdag 26 april 2012 kl 20:09

En handläggare på Migrationsverket i Malmö har struntat i att registrera viktiga originalhandlingar och i stället gömt undan dem i sitt tjänsterum. Flera sökande kan på felaktiga grunder ha nekats svenskt medborgarskap.

En enhetschef på verket kunde i januari på handläggarens kontor leta fram handlingar som post, ansökningar och utländska hemlandspass från 130 migrationsärenden sedan 2008, rapporterar sydsvenskan.se och SVT:s Sydnytt.

Buntar med handlingar hittades instoppade i tygpåsar, inlindade i ett klädesplagg, och undanstoppade i en garderob. Andra handlingar låg gömda under tidningar bakom en fåtölj.

Det hela avslöjades i januari i år då en registrator på Migrationsverket reagerade på att det inte kom tillbaka någon post från medarbetaren.

Kvinnan kallades till sin chef för att få förklara sig men uteblev från flera möten. Först i slutet av mars berättade hon att hon hade tänkt att registrera handlingarna men lagt dem åt sidan. Hon ville inte be kolleger om hjälp.

Saken anmäldes till Migrationsverkets personalansvarsnämnd som på torsdagen beslutade att avskeda tjänstemannen och lämna in en åtalsanmälan om tjänstefel.

Verket har nu på nytt börjat utreda ärenden som blivit liggande. Flera av dem gäller fall där personer vägrats medborgarskap.


Andra skandaler på Migrationsverket

  • I början av 2000-talet avslöjades att Migrationsverket lurat asylsökande till verkets lokaler med syfte att de skulle gripas av polis. Agerandet kom att kallas "fällan". Fortfarande denna månad stod polis på lur då en man kallades till mottagningsenheten i Karlstad för att delges ett beslut.

  • År 2003 avslöjades en korruptionsskandal där två handläggare i Norrköping avslöjades med att sälja svenska medborgarskap.

  • I mars 2004 ordnade en av verkets enhetschefer tårtkalas för att fira att en ensamstående mamma i Östra Göinge och hennes tre sjuka barn hade avvisats ur landet.