lördag 7 januari 2012

Slaveri i Sverige: Rättegång om människohandel inledd


Publicerat: tisdag 03 januari 2012 kl 14:12

Idag inleddes rättegången mot de tre personer från Göteborg som anklagas för människohandel och våldtäkt. Det är ett föräldrapar som ska ha köpt en minderårig flicka och tagit henne till Sverige som partner åt deras mentalt funktionshindrade son.

– Det här är naturligtvis inte ett lätt mål, jag känner inte till någon annan händelse av det här slaget, säger åklagaren Thomas Ahlstrand vid Internationella åklagarkammaren i Göteborg.

Vilken är din starkaste bevisning?

– Det hela litar ju mycket till flickans berättelse, men då ska man veta att den har stöd i många fynd, iaktakttagelser och spår som vi har, konstaterar Thomas Ahlstrand.

Stämningen var tryckt i rättssalen imorse. Både de åtalade och den unga flickan såg trötta och slitna ut. Flickan som var bara 14 år gammal när hon togs till Sverige för att bli fru till den då 24-årige sonen. Enligt åtalet spärrades hon in hos familjen i Angered där hon våldtogs och misshandlades regelbundet under drygt ett år. Flickan blev också gravid två gånger under tiden, åtminstone en av gångerna ska hon fått missfall. Åklagaren menar att familjen betalade 1000 euro för att få flickan skickad till Sverige, men de åtalade nekar till både det och till alla andra anklagelser.

– Min klient förnekar brott, det finns inte tillräcklig bevisning för de påståenden som åklagaren gör, säger advokaten Camilla Warenius som förvarar mamman.

Hur menar din klient att det hela har gått till i sådana fall?

– Jag vill inte föregripa förhandlingen som vi har här i dag, så det kan jag inte uttala mig om, avslutar Camilla Warenius.