tisdag 24 januari 2012

Arbetsmarknad i Sverige: Flera bemanningsföretag hittar på uppdrag


Publicerat: måndag 23 januari 2012 kl 12:17           

Flera bemanningsföretag erbjuder anställda påhittade uppdrag långt bort i hopp om att de ska tacka nej, så att företaget skulle slippa betala dem någon lön för den perioden.

Susanne har tidigare jobbat som rekryterare på ett stort bemanningsföretag. Där erbjöd de ofta anställda jobb långt bort som redan var tillsatta och hoppades att de skulle tacka nej, så att företaget skulle slippa betala dem någon lön för den perioden.

Susanne, som vill vara anonym och egentligen heter något annat, har själv ringt sådana samtal.

– Jag har vetat att det finns personal som täcker upp det passet redan, och erbjudit det ändå, det har jag gjort.

Hur känns det?

– Det känns inget bra.

Är det här vanligt förekommande?

– På det här företaget var det det i alla fall, det hände varje dag.

Det handlar om personer som för tillfället saknar uppdrag, men som bemanningsföretaget ändå måste betala en grundlön, så kallad garantilön. Undantaget är om den anställde skulle tacka nej till ett uppdrag, då slipper bemanningsföretaget betala lön.

– När man är rätt säker på vilka personer som säger nej för att de alltid säger nej om det är långt bort. Det är alltid så att vi har en kund på det stället, men det är inte alltid att det finns en ledig tjänst där, nej.

Då säger ni att det finns en ledig tjänst trots att det inte finns det?

– Ja. Och är det så att han tackar ja då flyttar vi på någon annan som faktiskt är där.

I morse kunde vi berätta att flera anställda på Uniflex har tackat nej till uppdrag som egentligen inte fanns. Uniflex medger att de gjort så här. Men enligt deras vd, Jan Bengtsson, ska alla de som drabbats nu ha fått sin garantilön för den tiden.

Fredrik Ståhlberg på Handelsanställdas förbund i Stockholm märker att anställda på bemanningsföretag råkar ut för det här, men han säger att det är svårt att veta hur ofta.

– Hur vanligt det är, det är ju i det närmaste omöjligt att svara på. Helt säkert är att det finns ett mörkertal som aldrig någonsin kommer till vår kännedom. Men den här typen av situationer, ja vi ser tydligt att det finns, säger han.

– Här finns ett uppenbart syfte att man vill komma runt otillbörligt reglerna om garantilön i våra avtal, säger Fredrik Ståhlberg.