lördag 7 januari 2012

Kriminalitet i Sverige: Ytterligare en dödsskjutning i Malmö


Uppdaterat: tisdag 03 januari 2012 kl 17:15 (publicerades tisdag 03 januari kl 13:20)

En ny dödsskjutning inträffade i dag i Malmö. En man i 50-årsåldern avled vid en skottlossning på Kantatgatan vid lunchtid. Polisen fick larmet om skottlossningen vid 12-tiden.

– Klockan 11.52 fick vi in ett larm om skottlossning på Kantatgatan och när vi kom till platsen så vi hittade vi en man skjuten och som avlidit till följd av sina skador, säger Helena Rahlmark är Skånepolisen informatör på plats.

Dagens dödsskjutning inträffade på Kantatgatan i Malmö, offret är en 50-årig man som är känd av polisen sedan tidigare, men inte för någon grövre brottslighet.

– Han finns med i vårt register, men inte för någon grövre brottslighet, säger Helena Rahlmark.

Vad händer nu?

– Vi bedriver inre spaning och vi håller på med en teknisk undersökning, samt förhör vittnen. Men vi vill också ha tips om alla iakttagelser som kan ha gjorts på brottsplatsen.

Polisen har inte gripit någon för dödskjutningen, enligt initiala vittnesuppgifter rör det sig om en eller flera gärningsmän som har sprungit från platsen.

På kort tid har fem personer dödats i olika skottdåd i Malmö, bland annat sköts en 15-årig pojke ihjäl under nyårsnatten. Nu tillsätter polisen en särskild kommission som ska arbeta med fallen.

– Det är exceptionell situation med så många grova våldsbrott som har inträffat inom en så pass kort tid, säger Eva Årestad Radner, länspolismästare. Vi har fått förstärkning från Rikskriminalpolisen och vi kommer att få mer.

– Det är läskigt, och att det sker på öppen gata känns extra obehagligt, det känns som att det kan drabba oskyldiga, säger Malmöbon Åsa Malvanius.

Enligt polisen är det för tidigt att säga om dagens dödskjutning har med de tidigare morden i Malmö att göra.


Fem döda i skottdåd

• 3 januari 2012: Man skjuts till döds på Kantatgatan i Malmö.

• 1 januari 2012: 15-årig pojke hittas skjuten utanför en port och dör senare på sjukhus.

• 26 december 2011: Maskerad man skjuter en 27-åring till döds i en föreningslokal.

• 20 december 2011: 55-åring som renoverar en kafélokal skjuts i huvudet, enligt vittnen av två maskerade gärningsmän.