måndag 16 januari 2012

Slaveri i Sverige: Tvångsarbete nu vanligare än sexhandel


Publicerat: söndag 15 januari 2012 kl 11:46

En ny rapport om människohandelns utveckling i Sverige visar att tiggeri, tvångsarbete och tvång att medverka vid stölder nu är vanligare än sexhandel.

Rapporten gäller 2010 och enligt Rikspolisstyrelsens analys beror förändringen dels på att svensk polis har fått bättre kunskaper i att se också de andra formerna av människohandel.

Ett annat skäl uppges vara, som det heter "uthålligt arbete" mot sexuell exploatering av unga utländska kvinnor.

Sedan drygt tio år tillbaka håller RPS ögonen på hur människohandeln utvecklas. Ända fram till 2010 dominerade sexhandel med unga kvinnor från Estland, Polen och Ryssland, som transporterades till Sverige och användes i prostitution.

Men från 2010 har trenden vänt. Bland människohandelns offer väger nu i stället tiggare, personer i tvångsarbete och personer som pressas att delta i brott, framför allt stölder, över.

Problemet har ökat sedan EU utvidgade sina gränser och kringresande kriminella grupper fann en ny försörjning.

– Den här förändringen beror på två saker: att svensk polis har utbildats att se de andra formerna av människohandel och vårt uthålliga arbete mot sexuell exploatering av unga utländska kvinnor, säger kriminalkommissarie Kajsa Wahlberg vid RPS.

Samtliga offer för människohandel kommer från fattiga länder med stor arbetslöshet och utan sociala skyddsnät. De kriminella grupper som för hit personer som ska utnyttjas för tiggeri, tvångsarbete och brott kommer, liksom sina offer, i första hand från Rumänien, Vitryssland och Bulgarien.

Bland tvångsarbetarna är bärplockare en stor grupp. Andra sysselsätts med bland annat städarbete, restaurangjobb eller andra serviceyrken.

En del kvinnor luras hit med förespeglingar om välbetalda jobb. Väl på plats används deras identiteter för olika typer av bedrägerier som att registrera firmor, öppna bankkonton eller ansöka om bidrag.

Fortfarande utnyttjas många kvinnor i sexindustrin. Men numer kommer de från Östeuropa, Thailand och Nigeria.

Antalet kvinnor som utnyttjas för människohandel för sexuella ändamål har inte ökat i Sverige utan ligger sedan flera år ganska konstant.

Det finns flera skäl till det enligt Wahlberg: bra polisutbildning, sexköpslagens avskräckande verkan, att medierna uppmärksammat problemet och inte minst de tillfälliga uppehållstillstånd som kvinnorna kan få för att stanna och vittna mot sina hallickar, som också har en avskräckande effekt.